Nathan Lane: Rollen var en verklig gåva

Nathan Lane är känd för roller i filmkomedier som ”Birdcage” och ”The producers”. Men han vill få ett erkännande även som film- och tv-aktör i dramagenren. Därför blev han extra glad över rollen i nya HBO-serien ”Penny Dreadful: City of angels”.

Kultur och Nöje2020-04-25 08:30

– Det fanns ingen i Hollywood som tidigare skulle ha tänkt på mig för en sån här roll, säger han till TT i telefon från hemmet vid kusten utanför New York.

Den som tänkte på honom var John Logan, mannen bakom ”Penny Dreadful”. Han såg Lane i en teateruppsättning av ”Se, ismannen kommer” och skrev rollen som polis i det sena 1930-talets Los Angeles direkt för honom.

– Den här rollen var en verklig gåva. Inom teatern har jag en del att säga till om, men inte inom film och tv. Att John såg den uppsättningen ledde direkt till detta.

Skräck-ikoner

Den första omgången av ”Penny Dreadful” (tre säsonger) utspelades i det viktorianska London och var en sorts skräck-ikonernas greatest hits. Den nya säsongen inleds i det sena 1930-talets LA och är en kriminalhistoria med vissa övernaturliga inslag (mycket på grund av en mystisk rollfigur spelad av Natalie Dormer från ”Game of thrones”). Lane spelar en ärrad veteran som får en ung mexikansk polis (Daniel Zovatto) som partner.

– Vid första anblicken är detta ännu en tuff gammal snut enligt klassisk modell. Men han visar sig vara betydligt mer mångbottnad, en plågad person. Hans fru är död, han har ingen kontakt med sina barn, och han blir en sorts fadersfigur till den här unge polismannen.

Intrigen rör sig kring ämnen som rasism, mord och korruption och det finns en känsla av släktskap med klassikern ”Chinatown” i den.

– ”Chinatown” är en fantastisk film på alla sätt, och den var en stor inspiration för oss alla. Den är förebilden för alla berättelser om Los Angeles. Vår serie är en episk berättelse, som är mycket autentisk, det spenderades oerhört mycket pengar på allt skulle se rätt ut, från byggen till kläder. Det är en mycket ambitiös show – som Raymond Chandler möter ”Twilight zone”-skaparen Rod Serling.

Nazister i LA

Serien tar också upp ett ämne som många av oss inte vet så mycket om – hur stark nazismen var i det sena 30-talets LA.

– Det fanns träningsläger för nazister utanför stan, det fanns en rad nazistiska organisationer, allt dokumenterat i svartvita foton. Det är helt otroligt. Serien är löst inspirerad av en judisk advokat, som med hjälp av de judiska studiobossarna lyckades infiltrera nazistorganisationerna, detta sedan han inte fått någon hjälp av polisen. Han var en riktig amerikansk hjälte.

Just nu befinner sig Lane och hans make i sitt hus vid kusten utanför New York. Här skulle han ha befunnit sig även utan coronapandemi – han skulle ha varit ledig efter att ha varit i Los Angeles i sju månader för att filma ”Penny Dreadful”.

– Vi skulle ha börjat filma säsong två nu i juli, och det lär ju inte hända. Det känns nervöst. Ingen av oss har ju en aning om hur den här filmen ska sluta.

Fakta: Nathan Lane

Namn: Nathan Lane.

Ålder: 64.

Familj: Maken Devlin Elliott.

Bor: I New York.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: "The birdcage – lånta fjädrar", "The producers", "Lejonkungen", "American crime story", "Modern family".

Aktuell: I "Penny Dreadful: City of angels" som har premiär på HBO Nordic 27 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!