Lars Lerin: "Vill vara en vÀn för de ensamma"

Det blir konstnĂ€ren och författaren Lars Lerin som axlar rollen som Ă„rets julvĂ€rd – en uppgift som av mĂ„nga anses vara nĂ„got av ett hedersuppdrag. –Jag blev vĂ€ldigt förvĂ„nad, men samtidigt Ă€r det ett sĂ„dant förtroende att jag kĂ€nde att jag inte kunde sĂ€ga nej, sĂ€ger han till TT.

Lars Lerin. Arkivbild.

Lars Lerin. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kultur och Nöje2020-11-18 12:05

Den vĂ€rmlĂ€ndske konstnĂ€ren och författaren Lars Lerin har blivit folkkĂ€r genom bland annat tv-serier som "VĂ€nligen Lars Lerin" och "Lerins lĂ€rlingar" – men sĂ€ger till TT att han blev förvĂ„nad dĂ„ han tillfrĂ„gades om uppdraget.

– Jag trodde nĂ€stan att det var ett skĂ€mt nĂ€r jag fick frĂ„gan eftersom jag aldrig hade funderat i de banorna. Det dĂ€r med julvĂ€rd har ju varit Arne Weises avdelning, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– SĂ„ jag blev vĂ€ldigt förvĂ„nad, men samtidigt Ă€r det ett sĂ„dant förtroende att jag kĂ€nde att jag inte kunde sĂ€ga nej. Det Ă€r ett fint uppdrag som betyder mycket för mĂ„nga som Ă€r ensamma.

"En vÀn för de ensamma"

Utöver att presentera kvĂ€llens tv-tablĂ„ faller det pĂ„ julvĂ€rdens lott att hĂ„lla tittarna sĂ€llskap under en kvĂ€ll dĂ„ lĂ„ngt ifrĂ„n alla har nĂ„gon att fira med – och det Ă€r nĂ„got Lars Lerin instĂ€mmer i – inte minst under denna, alltifrĂ„n vanliga, jul.

– Man Ă€r en vĂ€n för de som inte har nĂ„gon familj eller som kĂ€nner sig ensamma – och dĂ€r kan tv:n betyda jĂ€ttemycket. Som för min mamma, som bor pĂ„ ett Ă€ldreboende, och har tv:n pĂ„ hela dygnet. För henne Ă€r det sĂ„ vĂ€rdefullt att den finns att tillgĂ„, sĂ€ger han.

Efter att julvÀrdstraditionen inleddes 1959 i SVT har en strid ström av vÀrdar under Ärens lopp satt sin egen prÀgel pÄ programmet.

Lars Lerin sĂ€ger att han i Ă„rets program bland annat kommer att berĂ€tta om tidigare jular han firat "under resans gĂ„ng" – och att maken Manoel ”Junior” Marques Lerin kommer att vara en av gĂ€sterna.

– Min kĂ€re Junior mĂ„ste ju vara med – det Ă€r liksom sjĂ€lvskrivet. Sedan blir det kanske ett musikaliskt inslag. Men jag har inte kommit sĂ„ lĂ„ngt i funderingarna.

"Har skaffat egna traditioner"

SjÀlv har dock den vÀrmlÀndske konstnÀren och författaren under Ärens lopp inte varit nÄgon fanatisk juldyrkare, utan snarare trivts med den grÄ vardagen. Men efter att familjen utökats med tvÄ barn har lÀget förÀndrats rejÀlt.

– Jag har egentligen aldrig tyckt om de dĂ€r förvĂ€ntningarna man har pĂ„ julen, men nu nĂ€r vi har familj och barn blir det nĂ„got annat. DĂ„ fĂ„r Junior och jag skaffa egna traditioner för barnens skull – som en jultomte – och vi fĂ„r se till att skĂ€rpa oss vad gĂ€ller julklappar och annat, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Junior tycker ju om att dekorera och julpynta, och sĂ„ har han tagit med sig mĂ„nga traditioner frĂ„n Brasilien – sĂ„ det blir en enda röra.

Fakta: JulvÀrdar i SVT

1959–1971: Bengt Feldreich (utom 1966, 1968 och 1969)

1972–2002: Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

2017: Lotta Lundgren och Erik Haag

2018: Kattis Ahlström

2019: Marianne Mörck

2020: Lars Lerin

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!