Läckberg vill skildra "riktiga Sverige"

Camilla Läckberg är van att ta död på romanfigurer – men nu blåser hon nytt liv i såpagenren. Helt krimfritt blir det däremot inte i TV3:s "Lyckoviken". –Jag är ju trots allt jag, säger deckardrottningen.

Camilla Läckberg är aktuell med tv-serien "Lyckoviken".

Camilla Läckberg är aktuell med tv-serien "Lyckoviken".

Foto: Jessica Gow/TT

Kultur och Nöje2020-08-25 17:55

TV3:s och Viaplays tv-serie "Lyckoviken" utspelar sig i det fiktiva samhället Hammarvik, en turistort nära vattnet som inte är helt olik Camilla Läckbergs Fjällbacka. Deckarförfattaren lanserade själv idén till serien och har suttit med i manusgruppen.

– Det är en modern såpa, en hyllning till alla de här härliga gamla såporna som jag var helt besatt av förr. "Tre kronor", "Skilda världar" och "Rederiet". Jag älskar såpakonceptet men det försvann någonstans längst vägen, det var längesedan vi hade en fullfjädrad såpa, säger Camilla Läckberg och fortsätter:

– När jag pitchade idén insåg jag att jag inte var ensam om att sakna genren, den föll i väldigt god jord.

"Sverige i miniatyr"

Disa Östrand spelar huvudrollen, en polis som vänder hem till sin barndomsstad för en begravning – och som snabbt dras in i samhällets konflikter och hemligheter. Artisten Martin Stenmarck gör en stor roll som den livskrisande Danne, och i serien syns även Alexander Karim och Christopher Wollter.

– Min grundidé var att man följer ett antal familjer på en gata, som nästan är ett Sverige i miniatyr. Vi har allt från fina familjen till familjen som har massor av bilskrot i trädgården. Alla ingredienser som en såpa ska ha finns: svek, pengar, makt, kärlek – men det finns också en krimhistoria, säger Camilla Läckberg.

Stora känslor

En kvinna i det fiktiva samhället är sedan flera år tillbaka spårlöst försvunnen, och alla rollfigurer är på något sätt löst knutna till händelsen. Plötsligt hittas kvinnans bil i vattnet med ett lik i bagageluckan – och det visar sig att en seriemördare går lös.

Med "Lyckoviken" vill Camilla Läckberg även skapa igenkänning.

– Många stockholmare tror att Stockholm är Sverige, så är det inte, Sverige är någonting helt annat. Det andra Sverige, det riktiga Sverige vill jag att man ska känna igen sig i, landsbygd, mindre orter och mellanstora orter: Det har vi tänkt på i scenografin och handlingen, säger hon.

TT: Vad är det du älskar med såpagenren?

– Det är så stora känslor, det en vanlig människa upplever under fem år händer på några veckor här. Det blir så stort och går i en rasande fart, det tycker jag är härligt, säger Camilla Läckberg.

"Lyckoviken" har premiär den 20 oktober.

Martin Stenmarck spelar rollfiguren Danne i "Lyckoviken". Camilla Läckberg ligger bakom idén och Disa Östrand spelar huvudrollen Johanna.
Martin Stenmarck spelar rollfiguren Danne i "Lyckoviken". Camilla Läckberg ligger bakom idén och Disa Östrand spelar huvudrollen Johanna.
Fakta: "Lyckoviken"

Lyckoviken är ett relationsdrama signerat Camilla Läckberg. Serien utspelar sig i ett Sverige i miniatyr i det fiktiva samhället Hammarvik.

Disa Östrand spelar huvudpersonen Johanna, en polis som återvänder till sin hemstad för sin mammas begravning. Hon kastas genast in i konflikter och relationsdrama – samtidigt som det visar sig att en seriemördare går lös.

I rollerns syns även Martin Stenmarck, Ella Rappich, Christopher Wollter och Alexander Karim.

Serien på åtta avsnitt har premiär den 20 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!