Ett annorlunda Nobelfirande inleds

Ingen bankett och inga prisutdelningar på plats. Nu inleds en annorlunda Nobelvecka. Men arrangörerna har gjort sitt bästa för att bevara prisets högtidliga inramning.

Det blir ingen Nobelbankett i år – firandena är coronaanpassade. Arkivbild.

Det blir ingen Nobelbankett i år – firandena är coronaanpassade. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kultur och Nöje2020-12-06 07:00

Fanfarer, vackra kläder och respektfulla möten brukar kanta Nobelfirandet. Men i spåren av coronapandemin måste årets festligheter göras om totalt. De hålls nu för första gången i Gyllene salen i Stockholms stadshus, där ledamöter från de Nobelprisutdelande institutionerna presenterar insatserna som belönas med årets pris.

Regissören Linus Fellbom är ansvarig för programmet.

– Min tanke, i dialog med stiftelsen, har varit att hitta en balansgång mellan det traditionellt högtidliga på prisceremonin och det lite festligare anslaget på banketten, säger han.

Digital fanfar

Överlämningen av priserna sker i pristagarnas hemländer och har alla samma form. Ceremonierna filmas och visas i en direktsänd prisutdelning från Nobeldagen. Den fanfar som brukar ackompanjera överlämnandet kommer att ljuda även nu – i digital form, inspelad av Kungliga filharmonikerna.

– Vi gör vad vi kan för att upprätthålla högtidligheten under de här omständigheterna och det hedrar stiftelsen att de framhärdar i att vilja göra något och inte bara lägga sig under en filt och hoppas på att det här går över.

Ingen kompromiss

Konserthuschefen Stefan Forsberg är konferencier för ceremonin, som kommer att ramas in av musikaliska inslag. Artisterna som deltar är Magnus Lindgren, Jacob Kellermann, Edda Magnason, Elisabeth Meyer, Anna Gréta Sigurdardóttir, Amalie Stalheim och Sofie Sunnerstam.

Någon symfoniorkester går inte att ha på plats, och med Linus Fellbom har de varit precis de tillåtna åtta personerna på repetitionerna. Både artisterna och musiken är vald för att kombinera en klassisk, traditionsenlig repertoar med något "lite friare och modernare", och det blir allt från Mozart till David Bowie.

– Arbetet med det här är väldigt roligt i de annars ganska deprimerade omständigheterna. Det kommer att bli en fantastisk kväll ändå med enormt hög nivå, jag ser inte det här som en kompromiss, säger Linus Fellbom som hela tiden har försökt förhålla sig till de skiftande förutsättningarna.

– Jag jobbar med andra teater- och operaföreställningar och där är det likadant. Till slut är det enda man kan göra att hålla huvudet kallt och lyda alla rekommendationer och göra så gott man kan.

Nobelveckan firas också med Nobel Week Lights, där ljusinstallationer inspirerade av Nobelpristagares upptäckter uppförs runt om i Stockholm.

Regissören Linus Fellbom håller i årets Nobelfirande. Arkivbild.
Regissören Linus Fellbom håller i årets Nobelfirande. Arkivbild.
Fakta: Nobelpristagaren i litteratur

Årets Nobelpristagare i litteratur är Louise Glück, som är född 1943 i New York. Hon bor i Cambridge, Massachussets och arbetar som lärare i bland annat poesi på universitetet Yale.

Hon debuterade 1968 med diktsamlingen "Firstborn".

Louise Glücks Nobelföreläsning kommer att publiceras den 7 december klockan 17, i engelsk och svensk version, på Svenska Akademiens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!