Dialektord jag inte kan vara utan: nojboll

I Stefan Sundströms låttexter dyker det inte sällan upp stockholmska ord och uttryck. Han sjunger om "tricken", om att "jiddra" och om "snuten". Men vilket är trubadurens favoritord på dialekt?

Stefan Sundström talar och sjunger en omisskännlig och särpräglad Stockholmska, och inte sällan dyker det upp stockholmska ord i hans låttexter. Arkivbild.

Stefan Sundström talar och sjunger en omisskännlig och särpräglad Stockholmska, och inte sällan dyker det upp stockholmska ord i hans låttexter. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Kultur och Nöje2020-07-17 10:05

"Jag är född söder om Stockholm i församlingen Vantör / Sen tog jag tricken in till stan som tonåringar gör", sjunger Stefan Sundström i låten "Vikmanshyttetrall". Trubaduren, debattören och odlingsivraren talar och sjunger en omisskännlig och särpräglad stockholmska, och med jämna mellanrum dyker det upp ord i stil med "tricken" (tunnelbanan) i hans tal och låttexter.

Stefan Sundström växte upp i förorterna Högdalen och Farsta i södra Stockholm på 1960- och 70-talet, men bor numera på Färingsö i kranskommunen Ekerö. Hans mamma kom från Tyskland, från den del som då tillhörde DDR, och hans pappa från Dalarna. Bland alla stockholmska ord finns det ett som Stefan Sundström inte kan vara utan: "nojboll".

Nojboll? undrar dialektologen och språkvetaren Eva Thelin som arbetar med det kommande "Svenskt dialektlexikon". Nej, ordet finns inte med i manuset till ordboken, som om några år ska börja publiceras successivt på nätet. Eva Thelin menar att nojboll snarare är ett slangord – inte ett dialektalt sådant. Hon rådfrågar Ulla-Britt Kotsinas bok "Stockholmsslang" – i vilken man kan slå upp de flesta slangord från 1880-talet fram till 1980-talet – men inte heller där går nojboll att hitta. Det närmaste man kommer nojboll i diverse slangordböcker är "noja", ett slangord som kommer från "paranoia".

Men för Stefan Sundström är ordets betydelse klar som korvspad; nojboll betyder kort och gott solen.

– Det används av stockholmsbor som med hjälp av kemikalier har hållit sig vakna hela natten och sedan tycker att det är lite för ljust dagen efter.

Fakta: Slang

Ordet är belagt sedan 1839 och kommer av engelskans "slang". Ursprunget är okänt men ordet anses vara besläktat med "language" (språk).

Att ge en definition av slang är inte helt lätt. Ibland används ordet i betydelsen "vardagligt språk". I den användningen står slang för både ett visst ordförråd och för speciella, dialektala former och uttal. Ofta avser man då det språk som används i vardagligt tal av personer med låg social status, speciellt de som bor i storstäder.

Mer vanligen menar man med slang ord som "inte är accepterade i mera vårdat språk". Men det betyder inte att det går att dra en tydlig gräns mellan slang och andra ord. Inte sällan tycker till exempel äldre att ett visst ord är slang, medan yngre anser det vara ett vanligt ord, om än med lite vardaglig prägel.

Slangord har en vana att förlora sin slangprägel och så småningom hamna i det allmänspråk som vi alla accepterar som normalt språkbruk.

Källa: Nationalencyklopedin och Stockholmsslang – Folkligt språk från 80-talet till 80-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!