"Jackass" briljanta dumhet surfar på nostalgivågen

För 20 år sedan förstod "Jackass"-gänget hur roligt det är att se en man bli sparkad i pungen. Gängets nya film "Jackass forever" påminner om ett uppdämt behov av anarkistisk cirkus.

"Jackass"-gänget är tillbaka med en ny film som hade svensk biopremiär den 23 februari. "Jackass forever" är befriande idiotisk, tycker vår kritiker Kristoffer Viita. Gängets briljanta dumhet är kanske precis vad vi behöver just nu.

"Jackass"-gänget är tillbaka med en ny film som hade svensk biopremiär den 23 februari. "Jackass forever" är befriande idiotisk, tycker vår kritiker Kristoffer Viita. Gängets briljanta dumhet är kanske precis vad vi behöver just nu.

Foto: Sean Cliver/Paramount Pictures

Krönika2022-02-25 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag såg "Jackass forever" på alla hjärtans dag. Det var kanske inte det mest romantiska valet, men jag och min flickvän skrek av skratt när litervis med grissperma dumpades över Dave England. Trots att uppföljare och reboots dominerar biotablåer och strömningstjänster var "Jackass forever" – den sjätte filmen i serien – ett återseende som kändes förlösande i sin pubertala idioti.

Tv-programmet "Jackass" hade premiär på MTV år 2000. Ett gäng skateboardåkare blandade livsfarliga stunts, fåniga skämt och maximalt äckel – ofta kombinerat. I "Jackass forever" placerar Steve-O en bidrottning på sin penis vilket får en hel bikupa att flockas på hans genitalier. Kukskämt har blivit ett av "Jackass" signum. Den nya uppföljaren öppnar med en parodi på "Godzilla", där en miniatyrstad befolkad av "Jackass"-gänget måste fly från en jätteödla, spelad av Chris Pontius grönsminkade penis.

I början av 2000-talet betraktades programmet som den lägsta formen av underhållning och det blev kontroversiellt för sin påstådda påverkan på unga. En amerikansk senator hörde av sig till MTV och fick kanalen att senarelägga sändningstiden. Finsmakarkritiker vägrade också se att gängets toaletthumor ofta var en fortsättning på Buster Keatons slapstick. Johnny Knoxville återskapade för övrigt ett av Keatons mest kända stunts i "Jackass: Number two" (2006).

Att "Jackass"-gänget tog dödliga vurpor med ett leende fick dem att verka odödliga. Det fanns också en anarkistisk kvalitet i hur den mänskliga kroppens alla funktioner testades bortom bristnings- och anständighetsgränsen. Avföring, spyor och sperma flödade med en karnivalliknande humor i en ständig protest mot god smak.

"Jackass forever" knyter an till en större 2000-talsrenässans. Superbowls halvtidsunderhållning var det senaste exemplet på en amerikansk längtan efter enklare tider: Dr. Dre, Eminem, Snoop Dogg och 50 Cent i ett enda stort "Minnenas television". Memesen efteråt talade sitt tydliga språk: jävlar vad gamla de/vi har blivit.

Genom åren har dock den sorglösa tonen från "Jackass" visat sig ha en mörkare baksida. Flera av gängets ursprungsmedlemmar har haft problem med droger. Ryan Dunn dog i en bilolycka efter rattfylla. Bam Margera är knappt med i "Jackass forever" på grund av en rättstvist med produktionen och flera vändor på rehab.

 "'Jackass' betydde allt för mig och jag är så lättad över att – urgghh!" Margera var mitt uppe i ett inlägg på Instagram när han plötsligt kräktes. Tårögd torkade han sig om munnen. "Fuck you Knoxville, fuck you Spike, fuck you Jeff! Ni brydde er aldrig om mig." Margeras inlägg, riktat till Johnny Knoxville och de två medskaparna Spike Jonze och Jeff Tremaine, plockades ned från nätet och visade hur sorgligt det är när en clown gråter, och när illusionen av kamratskap krossas.

Men att återse resten av "Jackass"-gänget, gråsprängda, skalliga och med färska löständer var ändå ett kärt återseende som fick dem att verka odödliga igen. Hur hade de ens överlevt?

I "Jackass forever" återskapar Johnny Knoxville ett klassiskt stunt, där han låter sig bli stångad en tjur och får en hjärnblödning. Det var befriande idiotiskt att se i en tid när alla frågor, från vaccinpass till Joe Rogan, blir vapen på ett politiskt slagfält. "Jackass" briljanta dumhet skär igenom alla försök till intellektuell diskurs.