Vimmerbys egen knivkonstnär Astor Eklund

Med kvalitets- och fingertoppskänsla skapar Vimmerby-bon Astor Eklund sina egna knivar av stål, renhorn, och tvärsågad björk.

Några av de senaste knivarna visas upp med stolthet.

Några av de senaste knivarna visas upp med stolthet.

Foto: Carl Abrahamsson

Konsthantverk2022-07-27 19:00

Vimmerbybon Astor Eklund har sedan länge tillverkat knivar helt för hand, i en levande om än krympande hantverkstradition. Främst bruksknivar, t.ex. för jakt, men även rena konstobjekt för samlare. Det är ett unikt konsthantverk som inte bara bygger på fingerfärdighet utan även kännedom om användningsområdet och ett skarpt estetiskt sinne. Har man tur kan man hitta Eklund och knivarna på mässor och marknader runt om i Småland – nu närmast på Lönneberga Marknad i september.

– Jag gick i skola i Vena upp till sjätte klass, berättar Eklund då vi ses i hans villa i Vimmerby. Jag kunde senare tänka mig att gå en kurs i slöjderi. Då blev det en knivkurs på Vuxenskolan. Vi var åtta-tio Venagrabbar som gick. Jag tyckte det var så roligt att jag helt enkelt ville fortsätta. Sedan har det bara byggts på genom åren. Jag fick kontakt med några grabbar i Ankarsrum som var engagerade i Smålands Knivmakarförening. Det var några riktiga eldsjälar som drog det lasset i många år. Genom åren hade vi kurser där också.

undefined
Några av de senaste alstren från Astor Eklunds knivverkstad.

Astor Eklunds knivar är inga extravaganta djungelknivar eller ornamenterade dolkar. Tvärtom är de traditionellt enkla, men alltid handgjorda i en fin materialkännedom och fingertoppskänsla.

– Jag har vuxit upp med jakt sedan barndomen, fortsätter Eklund. Mina föräldrar födde upp mink och räv. Men det var själva jakten som förde in mig på knivintresset. Mina knivar är rena bruksknivar.

Används så fina knivar verkligen aktivt på jakt?

– En del har definitivt med sig mina knivar ute i naturen. Men jag tror man kanske är lite mer rädd om dem. Men tanken är ju att de ska kunna användas som bruksknivar. Under de senaste åren har det blivit lite mer exklusiva saker, både vad gäller blad och utseenden. Där finns det en uppsjö av material och metoder att jobba med. Det är ju det som driver en annan också, att testa olika material och utseenden.

undefined
"Intresset för att göra allt bättre är det som driver mig vidare," berättar Astor Eklund.

– Intresset för att göra allt bättre är det som driver mig vidare, avslutar Astor Eklund. Jag vill fortsätta göra exklusiva knivar. Det har hänt väldigt mycket sedan jag började. Det finns en fin välvilja bland knivmakare att hjälpa varandra. Jag är nog tyvärr dålig på att göra reklam. Jag lägger ut knivar på min Facebook-sida men jag gör ju inte så många knivar på ett år. Men mellan fem och tio knivar per år blir det. Lusten och inspirationen måste finnas där.

Några av Astors bruksknivar från de senaste åren.
Några av Astors bruksknivar från de senaste åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!