Rembrandt-lösning möts med entusiasm

Zornmuseet i Mora har ännu inte fått något svar från Konstakademien i Stockholm efter erbjudandet om att ta emot Rembrandt-målningen "Batavernas trohetsed". Förslaget applåderas dock från annat håll.

"Batavernas trohetsed till Claudius Civilis" av Rembrandt har hängt på Nationalmuseum i över 150 år. Arkivbild.

"Batavernas trohetsed till Claudius Civilis" av Rembrandt har hängt på Nationalmuseum i över 150 år. Arkivbild.

Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Konst2023-11-08 19:30

I stället för att låta målningen flytta till Rijksmuseum i Amsterdam erbjöd sig Zornmuseet i Mora att ta emot den, därtill enligt samma hyresavtal som Nationalmuseum haft. En vecka senare har Zornmuseets chef Johan Cederlund tagit emot många entusiastiska kommentarer och mejl. "Zorn hade varit stolt över den här räddningsaktionen" skriver också Falu-Kurirens ledarskribent Maia Hörstadius.

Zornmuseet har till och med fått erbjudande om 55 000 kronor till den årliga hyran på 400 000 kronor som ägaren Konstakademien har krävt för att få visa målningen. Detta trots att Zornmuseet inte har efterfrågat något hyresbidrag.

– Det är helt otroligt, säger Johan Cederlund till TT.

Nationalmuseums tillträdande chef Patrick Amsellem har dock sagt att han vill ha kvar målningen på museet i Stockholm och att han tror att det går att hitta en lösning. Tidigare har ledningen för ekonomisk trängda Nationalmuseum i Stockholm meddelat att man inte längre har råd med avgiften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!