Östergötlands museum vill ställa ut "Bataverna"

Efter Zornmuseet i Mora anmäler sig nu även Östergötlands museum i Linköping som villig att ställa ut Rembrandts målning "Batavernas trohetsed".

Även Östergötlands museum ansöker om att få ställa ut "Batavernas trohetsed till Claudius Civilis", av Rembrandt. Arkivbild.

Även Östergötlands museum ansöker om att få ställa ut "Batavernas trohetsed till Claudius Civilis", av Rembrandt. Arkivbild.

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Konst2023-11-20 08:50

Ledningen för Nationalmuseum i Stockholm har tidigare meddelat att museet inte längre har råd att betala 400 000 kronor i årshyra för målningen som ägs av Konstakademien.

Nu har Östergötlands museum lämnat in en ansökan om att få visa dyrgripen. "Möjligheten har uppstått genom frikostiga medel från en konstintresserad företagare, vars önskan är att verket ska kunna vara kvar i Sverige och samtidigt nå en publik utanför Stockholm", skriver museet i ett pressmeddelande.

"Att få möjligheten att visa detta verk i Östergötland skulle betyda mycket för oss som länsmuseum", säger museichefen Olof Hermelin.

Museet har också arbetat fram en idé om hur målningen skulle kunna visas i nya sammanhang och ge nya perspektiv med kopplingar även till det pågående kriget i Ukraina.

Liksom Zornmuseet i Mora uppger även Östergötlands museum att man kan visa målningen på ett sätt som uppfyller alla krav på säkerhet och temperatur, luftfuktighet och belysning.

Nationalmuseum har tidigare visat målningen under dryg 150 år utan att behöva betala avgiften som infördes 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!