Den illegala fildelningen har rusat i höjden. Uppskattningsvis är det över en miljon svenskar som i dag hämtar hem och delar ut upphovsrättsskyddat material. Främst i jakten på dessa lagöverträdare står Svenska Antipiratbyrån som är en intresseorganisation för film- och datorspel branscherna.
Bolagen förlorar mest
Argumenten är många men framförallt lyfter Antipiratbyrån fram argumentet att den illegala fildelning först och främst drabbar artisterna som inte får betalt för sitt arbete. Men troligen är det inte artisterna som är de stora förlorarna utan de stora film och musikbolagen. För en artist är skivförsäljningen bara en del av intäkterna och deras ersättning utgör bara en liten del av skivans pris i butiken.
Uttnyttja fildelning
Bandet The Slaves som spelade på årets festival menar att det inte går att komma till rätta med problemet.
- Istället får vi musiker försöka utnyttja det till vår fördel. Det finns många band som har blivit väldigt duktiga på det säger Robin Nino i The Slaves.
Det kan finnas en annan konsekvens av den ökade fildelningen. Under lång tid har skivbranschen haft tolkningsrätt på vad som ska pressenteras för publiken, vilka band ska få chansen. Det har varit svårt för mindre artister att nå ut till en publik. Flaskhalsen har varit skivbranschen och de som står för bokningar av livekonserter. Med den nya tekniken kan vågskålen tänkas svänga. Helt plötsligt finns det möjlighet för okända band att nå ut till en publik utan att först behöva övertyga pengastyrda skivbolag. Frågan är om inte framtiden kommer att visa på en förändring i förhållandet mellan skivbolag och artister.
Delade meningar om delning
Skapar den nya tekniken och den ökade tillgängligheten fördelar eller nackdelar för artisterna? I bakvattnet av den starkt utvecklade IT-tekniken har den lagliga och olagliga fildelningen tagit fart. Internetleverantörerna erbjuder snabbare och snabbare uppkopplingar till lägre och lägre priser. Samtidigt har de olika datorprogrammen som ger användare möjlighet att dela med sig av olika filer till varandra blivit fler, bättre och lättare att använda.
The Slaves tror inte att det går att stoppa fildelningen. Foto: Tom Wikmans
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!