Kulturrådet utreder mottagare av krisstöd

Mellan 15 och 20 mottagare av det statliga krisstödet till kultur- och nöjesbranschens arrangörer granskas just nu av Statens kulturråd. Stödpengarna är beviljade av myndigheten som nu gör extra utredningar av dessa mottagare.

Statens kulturråd utreder just nu ett antal arrangörer som fått statligt krisstöd bland annat för inställda evenemang. Arkivbild.

Statens kulturråd utreder just nu ett antal arrangörer som fått statligt krisstöd bland annat för inställda evenemang. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-23 21:27

En av dem som granskas är konsert- och turnébolaget Live Nation. Utredningen pågick redan före tidningarna ETC:s och Dagens Nyheters reportage där anställda på det krisdrabbade företaget bland annat ifrågasatte ledningens lönenivåer under pandemin.

– Vi har inte kunnat se några oegentligheter när det gäller Live Nation, de uppgifter som de har lämnat in har varit korrekta, sedan finns det andra saker som gör att det fortfarande råder utredningssekretess. Men det är mer av den arten att det är oerhört komplicerade stöd och bidrag, vi måste se att de uppgifter som lämnas in till oss är korrekta och att bidragsvillkoren efterlevs, säger Greta von Rosen Stövind, chefsjurist på Statens kulturråd.

Ingen av dessa utredningar kommer att bli klara före sommaren tror hon. Flera fall handlar om att kontrollera att arrangörerna följer beslut i domstol om att de måste betala tillbaka biljettpengar för inställda evenemang. Alla mottagare av statligt stöd måste följa domstolsbeslut.

Hittills har ingen av Statens kulturråds granskningar lett till polisanmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!