Unga musiklöften spelar ihop sig

Ljuva toner av stråkar strömmar ut i värmen. Blåfärgat lin hänger på tork i vinden. Folk smyger runt och tar foton. Det är sommarkurs på Gamleby Folkhögskola.

Spelglädjen bland ungdomarna går inte att ta miste på.

Spelglädjen bland ungdomarna går inte att ta miste på.

Foto: Åsa Thaberman

Gamleby2018-08-01 06:00

Under veckan råder det full aktivitet på Gamleby Folkhögskola. Många sommarlediga har passat på att gå en kortare kurs och skolan sprudlar av liv.

– Den här veckan har vi kurser för stråkspelande ungdom, släktforskning, fotografi och garnfärgning, berättar Mats Wedel. Mest avtryck och ljud gör de cirka 20 ungdomarna från hela södra Sverige som är här för att spela olika former av stråkinstrument. Torbjörn Westman är violinist i Camerata Nordica och även kursledare för ungdomarna.

– Ofta är de duktiga instrumentalister, men har inte möjlighet att spela i ensemble i sin hemort, så syftet här är att träna på att spela i en ensemble eller orkester.

Ungdomarna är alla i tonåren och bor på Gamleby Folkhögskola en dryg vecka. De kommer att ge två konserter, i Västervik på lördag och i Gamleby på söndag. Spelglädjen i gänget är stor, men man hinner med att umgås och ha lite andra aktiviteter också.

Thomas Nichols är 17 år och går på musikgymnasium Norrköping, han är i Gamleby för fjärde gången och har inget emot att offra en vecka av sommarlovet.

– Det är inget offer, det är en gåva tycker jag.

Själv kommer han inte ihåg när han började spela fiol, han har nämligen alltid gjort det. Redan som treåring fick han börja träna fiol enligt suzukimetoden som går ut på att barn lär sig musik naturligt, ungefär som de lär sig språk. För Thomas Nichols är framtiden redan utstakad, det är musik som gäller.

– Klart jag ska fortsätta med musik, det kan man inte gå miste om.

Sebastian Flögel, Johannes Bergion och Torbjörn Westman är lärare på  kursen.
Sebastian Flögel, Johannes Bergion och Torbjörn Westman är lärare på kursen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!