Filmstjärnan som bytte sida och blev en pionjär

Hon var en ung, attraktiv och framgångsrik filmstjärna. Sedan ställde hon sig bakom kameran och regisserade sina egna berättelser. En svensk pionjär har fått flera efterföljare.

Mai Zetterling (1925-1994) var filmstjärnan som började regissera. I hennes fotspår går Josephine Bornebusch, Michaela Coel och Amy Deasismont, med flera.

Mai Zetterling (1925-1994) var filmstjärnan som började regissera. I hennes fotspår går Josephine Bornebusch, Michaela Coel och Amy Deasismont, med flera.

Foto: TT

Filmspaning2021-06-08 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Josephine Bornebusch har skapat sig en helt ny karriär. Som skådespelare slog hon igenom i "Rederiet" 1999 och är förstås mest känd som Mickan i "Solsidan". Nu är hon en hyllad auteur som står både bakom och framför kameran: i tv-serien "Älska mig" (Viaplay och SVT) och i långfilmen "Orca". Manus, regi och huvudroll: Josephine Bornebusch. En inte särskilt vanlig kombination, tänkte jag tills helt nyligen.

Amy Deasismont, född i Norrköping, blev popstjärnan Amy Diamond redan som barn. Nu spelar hon huvudrollen i Viaplay-serien "Thunder in my heart", som hon själv skrivit och delvis regisserat. 

När fler än två personer gör samma sak är det en trend, som bekant. Senast i raden är Nour El-Refai, som skrivit och regisserat tv-serien "Skitsamma" (Discovery Plus), och säger till TT att hon tröttnat på sina ständiga biroller.

Om vi lyfter blicken från det svenska perspektivet hittar vi Emerald Fennell i Storbritannien. För alla som sett "The crown" är hon Camilla Parker Bowles. Nyligen vann hon en Oscar för bioaktuella "Promising young woman" som hon både skrivit och regisserat.    

Och i helgen delades de brittiska Bafta-priserna ut. Bästa manusförfattare, regissör och kvinnliga huvudroll: Michaela Coel, för HBO-serien "I may destroy you". 

Det finns säkert fler exempel. Angelina Jolie höll jag på att glömma, hon skrev och regisserade "By the sea", med sig själv och maken Brad Pitt i huvudrollerna 2015.

En slags anmoder till dem alla var Mai Zetterling. 19 år gammal slog hon igenom som den utsatta Bertha i "Hets". 1946 hade hon huvudrollen i supersuccén "Driver dagg faller regn" och därpå följde en lång karriär i Sverige, England och Hollywood.

I början av 60-talet började hon göra egna kortfilmer och dokumentärer, och 1964 skrev och regisserade hon sin första långfilm: "Älskande par". Den var baserad på Agnes von Krusenstjernas böcker, och väckte precis som sin förlaga debatt med sin skildring av kärlek och sexualitet ur kvinnornas perspektiv, inklusive homosexualitet. Samma teman återkom hon till bland annat i feministklassikern "Flickorna" 1968, och i sin sista egna långfilm, "Amorosa" från 1986, om Agnes von Krusenstjernas liv. 

Alla ovan nämnda filmer av och med Mai Zetterling kan man nu se på bibliotekens gratistjänst Cineasterna. Hennes efterföljare kan man snart se överallt.