Efter familjetragedin – superhjältar får ny chans

2019 slog Marvel alla rekord med "Avengers: endgame" medan DC Comics vann priser med "Joker". Sedan kom pandemin. Men nu drabbar superhjältarna samman igen – på tv.

Superhjältarna flockas på tv. The Flash, Batman och Wonder Woman återkommer i "Zack Snyders Justice League". På Disney Plus får "Wanda vision" sällskap av "The falcon and the winter soldier".

Superhjältarna flockas på tv. The Flash, Batman och Wonder Woman återkommer i "Zack Snyders Justice League". På Disney Plus får "Wanda vision" sällskap av "The falcon and the winter soldier".

Foto: Warner Bros/DC Comics / Disney/Marvel

Filmspaning2021-03-16 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Zack Snyder fick en chans till. Kritiker och fans var ganska negativa till regissörens första Superman-film "Man of steel" 2013 och de avskydde fortsättningen, "Batman v Superman – dawn of justice" 2016. Men han fick ändå förtroendet att göra den tredje delen, "Justice league", i samarbete med sin hustru och producent, Deborah Snyder. 

I mars 2017 tog det stopp. Deras adoptivdotter Autumn dog, 20 år gammal. Zack och Deborah avbröt arbetet och åkte hem.

Men filmbolaget Warner Brothers ville gå vidare. De rekryterade Joss Whedon, som hade gjort den första "Avengers"-filmen för konkurrerande superhjältefirman Marvel. Han klev in, samlade ihop Snyders lösa bitar och gjorde färdigt filmen. Jag tror att det var då Henry Cavill kallades tillbaka för att göra om en scen som Superman, trots att han odlat mustasch för en annan roll. 

"Justice league" hade premiär i november 2017, kändes som en sämre version av "Avengers" och floppade. Supermans något suddiga överläpp, efter att mustaschen opererats bort digitalt, hjälpte inte upp betyget.

Men sedan hände någonting. På sociala medier formades ett upprop: "Release the Snyder cut". Det fanns trots allt en publik som hade sett och tyckt om Zack Snyders båda Superman-filmer, och de kampanjade för att få se regissörens originalversion av "Justice league". 

Sådana här rörelse uppstår då och då och leder i regel inte till något mer än att arga män på sociala medier blir ännu argare. Skrotades sista säsongen av "Game of thrones"? Nej. Slängde Disney bort de senaste "Star wars"-filmerna och gjorde nya? Nej.

Men den här kampanjen fick till slut stöd av Zack Snyder själv. Warner Brothers lyssnade, återanställde Snyder och på fredag, 19 mars, är det premiär för hans version: längre, mörkare och förhoppningsvis bättre.

Jag är extra nyfiken eftersom "Batman v Superman" golvade mig helt vid premiären 2016. Zack Snyder tog ut svängarna med ett expressivt bildberättande och andra, vuxnare perspektiv än Marvel. Hur reagerar politikerna på Supermans ankomst? Hur diskuteras han i massmedia? Hur reagerar medborgarna som drabbas indirekt i striderna? Samtidigt introducerades en ung och psykiskt instabil Lex Luthor, och Wonder Woman presenterades som en femme fatale. Till slut offrade Superman sig för att rädda världen.

Efter den hade jag stora förväntningar på fortsättningen. Kanske de kan infrias nu.

Superhjältefilmerna är förvisso en industri med målet att kränga underhållning till så många som möjligt. Jag kan inte låta bli att skriva om dem då och då, dels för att ett fenomen som är så stort förtjänar att tas på allvar, och dels därför att jag vill berätta om de där detaljerna jag verkligen gillar, som lyfter en del av de här filmerna till nivåer som ingen förväntar sig. Och inte minst som konsumentupplysning: vad är det här, och varför är det värt att se? 

Den nya versionen av "Justice league" visas inte på bio, den får premiär på HBO. En vecka senare följs den av "Wonder Woman 1984", som aldrig fick någon biopremiär i Sverige. 

Samtidigt har Marvel börjat göra tv-serier. "Wanda vision" hade sina stunder, och på fredag är det premiär för "The falcon and the winter soldier" på Disney Plus.        

Men först och främst ska jag se "Zack Snyders Justice league". Den är 242 minuter lång, och tillägnad Zack och Deborah Snyders avlidna dotter, Autumn. 

Karta: Gotham