Filmrecension: LÀtt och varm film om döden

"Dag för dag" Ă€r given att se, som minnesmĂ€rke över Sven Wollter. Det Ă€r ocksĂ„ en vuxen film som tar sig an Ă€mnet döden pĂ„ allvar – men ocksĂ„ med humor.

I sann road-movie-tradition hamnar gÀnget i ovÀntade situationer under resans gÄng i "Dag för dag".

I sann road-movie-tradition hamnar gÀnget i ovÀntade situationer under resans gÄng i "Dag för dag".

Foto: Ola Kjelbye/C More

Filmrecension2022-03-30 14:13

Den har tagit tid pÄ sig att komma fram till mÄlet, den hÀr svenska varianten av road-movie. Filmen skulle ursprungligen haft biopremiÀr i somras men tilltagande pandemi gjorde att detta sköts upp. Sedan har nya premiÀrdatum dÄ och dÄ bubblat upp, för att filmen nu till sist landar pÄ strömningstjÀnsten C More.

Synd, alla filmer borde sjĂ€lvfallet fĂ„ en möjlighet att ses pĂ„ bio. Å andra sidan hör "Dag för dag" till de filmer som ocksĂ„ kommer till sin rĂ€tt i tv-rutan.

"Dag för dag" handlar om och diskuterar begreppet dödshjÀlp. I vintras kunde vi se Francois Ozons "Allt gick bra", som behandlade samma Àmne. Men dÀr Ozons film var rak och allvarlig rakt igenom, Àr Felix Herngrens film ocksÄ en komedi, och han lyckas mycket vÀl hÄlla balansen.

Det Àr en film om döden, den tappar aldrig fokus pÄ detta, men den har ocksÄ en lÀtthet och en vÀrme som gör att den aldrig kÀnns tung.

Sven Wollter spelar den cancersjuke Malte, som vill avsluta sitt liv och som har bokat plats pÄ en eutanasiklinik i Schweiz. Han reser dit i husbil med ett udda sÀllskap: den lÀtt demente kompisen Tage (Tomas von Brömssen), goda vÀnnen Rut (Marianne Mörck), stÀdaren Simon (William Spetz) och den olyckliga vÄrdaren Katrin (Martina Haag).

I sann road movie-tradition kör de genom Europa, stannar till hÀr och var, möter andra udda karaktÀrer och Àr med om ovÀntade hÀndelser. I husbilen diskuteras inte minst orsaken till resan och man försöker övertyga Malte om att boka av dejten pÄ eutanasikliniken.

Det lÄter kanske tungt, men det Àr inte det. Det finns en lÀtthet i handlaget, och det finns inte minst en vÀrme i skÄdespeleriet de fem huvudrollsinnehavarna emellan. Wollter Àr, inte ovÀntat, lysande i denna sin sista filmroll och samspelet med von Brömssen och Mörck Àr bara det vÀrt biobiljettens pris, höll jag pÄ att skriva. Vad sÀger man i stÀllet?

Som minnesmÀrke över Wollter, en av Sveriges frÀmsta skÄdespelare under flera decennier, Àr "Dag för dag" en given film att se. Men den stÄr ocksÄ pÄ egna ben, som nÄgot sÄ sÀllsynt som en vuxen film som tar sig an Àmnet döden pÄ allvar men som ocksÄ gör det med humor.

Tage (Tomas von Brömssen) och Rut (Marianne Mörck) Àr kompisar pÄ ett Älderdomshem i "Dag för dag". Pressbild.
Tage (Tomas von Brömssen) och Rut (Marianne Mörck) Àr kompisar pÄ ett Älderdomshem i "Dag för dag". Pressbild.
Fakta: Dag för dag

Genre: Drama/komedi

PremiÀr: 31 mars 2022 pÄ C More

I rollerna: Sven Wollter, Marianne Mörck, Tomas von Brömssen med flera

Regi: Felix Herngren

Speltid: 1 timme 50 minuter

ÅldersgrĂ€ns: BarntillĂ„ten

Betyg: + + + +

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om