Woody Allen möts av applåder i Venedig

När Woody Allen kommer till presskonferensen för sin franska film ”Coup de chance” får han en stående applåd av den församlade presskåren i Venedig.

Woody Allen anländer till fotograferingen inför premiären på "Coup de chance" i Venedig.

Woody Allen anländer till fotograferingen inför premiären på "Coup de chance" i Venedig.

Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Film2023-09-04 15:57

Det beror inte bara på att detta ses som den 87-årige regissörens bästa film på många år – det är också ett sätt för stora delar av presskåren att signalera "hos oss är du fortfarande inkluderad, vi bojkottar dig inte som man gör i USA".

– Jag har alltid velat göra en europeisk film. Nu har jag gjort det, säger Allen själv.

Innan Venedigfestivalen började skrevs det en del om att man bjudit in nya filmer av Allen, Luc Besson och Roman Polanski, som alla har figurerat i anklagelser om sexuella övergrepp. I Allens fall står ord mot ord och två undersökningar har friat honom.

Svårt att hitta finansering

Trots detta är han för många i USA, både skådespelare och regissörer, en person som man inte ska jobba med, och han har haft svårt hitta finansiering. Därför har han under många år nu jobbat i Europa.

"Coup de chance" är ett drama/thriller om vad som händer när den unga hustrun till en mycket rik men något mystisk affärsman inleder ett förhållande med en gammal vän hon en dag möter på gatan.

Woody Allen hade först tänkt att filmen skulle handla om två amerikaner, säger han.

– Men om den nu skulle göras i Paris, varför inte på franska och med franska skådespelare? Jag talar inte språket, men vi kunde ju konversera på engelska och under tagningarna kunde jag se på deras kroppsspråk om det blivit bra eller inte.

Har blivit "europeisk regissör"

Woody Allen har alltid beundrat europeisk film– han nämner namn som Ingmar Bergman och Jean Renoir – och säger att han alltid har velat bli en europeisk regissör. Nu har han på sätt och vis blivit det.

Även om "Coup de chance" är en thriller, och besläktad med hans film "Match point", innehåller den också en del humor. Hur ser Allens syn på döden ut egentligen?

– Det är inget du kan göra åt det. Vi har gjort en dålig deal. I filmen har jag på slutet undertiteln "tänk inte för mycket på det". Det är det vi ska göra. Vi kan inte komma undan.

I en intervju i branschtidningen Variety hintas det om att detta är Allens sista film. Men så är det kanske inte.

– Jag har en väldigt bra idé för en film som ska utspelas i New York. Om nån vill finansiera den, och går med på mina villkor som innebär att de inte får läsa manuset och inte se någonting förrän filmen är klar…

I skrivande stund är ”Coup de chance” ännu inte köpt för svensk distribution.

Woody Allen tillsammans med Valerie Lemercier och Lou de Laage på filmfestivalen i Venedig.
Woody Allen tillsammans med Valerie Lemercier och Lou de Laage på filmfestivalen i Venedig.
Fakta: Woody Allen

Ålder: 87 år.

Familj: Frun Soon-Yi Previn, fyra barn.

Bor: I New York.

Bakgrund: Började som manusförfattare och ståuppkomiker. Regidebuterade i mitten av 60-talet och hittade på 70-talet sin egen filmstil med en där ofta neurotiska intellektuella i New York-miljö har komplicerade relationer.

Det stora genombrottet kom med "Annie Hall" (1977) som belönades med fyra Oscars. Har även Oscarsbelönats för manusen till "Hannah och hennes systrar" (1986) och "Midnatt i Paris" (2011).

Aktuell med: "Coup de chance" som visas på filmfestivalen i Venedig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om