Svensk dokumentÀr fÄr specialpris vid Prix Italia

Tv-dokumentÀren "Push" tilldelas Signis special prize vid Prix Italia, ett pris om delas ut av the World Catholic association for communication till ett program som "bidragit stort med att frÀmja mÀnsklig vÀrdighet".

Fredrik Gerttens dokumentÀrfilm "Push" belönas vid Prix Italia. Pressbild.

Fredrik Gerttens dokumentÀrfilm "Push" belönas vid Prix Italia. Pressbild.

Foto: Janice dAvila

Film2021-06-17 21:48

"Push" beskriver hur hyresgÀster i olika stÀder i vÀrlden tvingas bort frÄn sina hem nÀr omrÄden renoveras och gentrifieras. Filmen stÀller frÄgan om vem som ska ha rÀtt att bo i vÀrldens stÀder.

"Fredrik Gertten Àr en av vÄra mest framstÄende dokumentÀrfilmsregissörer och bÄde han och filmen Àr verkligen vÀrda detta fina pris", sÀger Axel Arnö, tillförordnad programchef för SVT DokumentÀr, i ett pressmeddelande.

Regissören Fredrik Gertten Àr pÄ plats i Milano och för att ta emot priset.

"En stor glÀdje att vÄr film tar hem ett sÄ klassiskt tv-pris. Det Àr en film som berÀttar om en politisk och ekonomisk verklighet som plÄgar medborgare i mÄnga lÀnder. Jag hoppas förstÄs att filmen nu kan fÄ möta en Ànnu större publik. Att samtalet om bostadskris och ojÀmlikhet fördjupas", sÀger han.

Prix Italia har tidigare belönat svenska produktioner som "Saraband" av Ingmar Bergman, "Hammarkullen" av Agneta Fagerström-Olsson och Nahid Perssons dokumentĂ€r ”Drottningen och jag”.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om