Skådespelaren Anders Nyström död

Den kände skådespelaren Anders Nyström är död, bekräftar familjen för TT. Han blev 89 år.

Anders Nyström, längst till höger, som Månke i "Barnen från Frostmofjället" från 1945. Arkivbild.

Anders Nyström, längst till höger, som Månke i "Barnen från Frostmofjället" från 1945. Arkivbild.

Foto: Pressens Bild/TT

Film2022-12-18 15:43

– Jag minns honom framför allt som en fin pappa, men också som en teaterman. Han pratade och levde teater och film, säger sonen Jonas Nyström, ljusdeisgner vid Uppsala stadsteater.

Nyström, från Älta i Nacka kommun, fick sitt stora genombrott redan som barn i rollen som Månke i klassikern "Barnen från Frostmofjället" från 1945. Året innan medverkade han i den Ingmar Bergman-författade filmen "Hets", om en pennalistisk lärare.

Flitigt anlitad

Under 1940-talet var Anders Nyström en flitigt anlitad barnskådespelare, då hans mor tog med honom till en lång rad provspelningar och filminspelningar.

På 1950-talet tog han steget från filmduken till teaterscenen. Bland annat verkade han vid Riksteatern, Uppsala stadsteater och Stockholms stadsteater.

På 1970-talet syntes han återigen i film- och tv-produktioner, bland annat i den då omdiskuterade tv-filmen "Badjävlar", med manus av Lars Molin, och dramaserien "Hedebyborna".

I tv-serien "Goda grannar" spelade han ena halvan av paret Runåker, maken och möbeltapetseraren Helge, jämte frun Iris, spelad av Helena Brodin.

Stora produktioner

Under de senare åren av sin karriär var Anders Nyström främst känd för mindre roller i stora produktioner. Bland annat spelade han färjekapten i "Skärgårdsdoktorn", en av grannarna i de senare säsongerna av "Svenska hjärtan" och som doktor Schenker i "Saltön".

2012 var han tillbaka på Uppsala stadsteater, i uppsättningen av "Fanny och Alexander" och 2013 gjorde han sin sista filmroll i "Tyskungen".

När Guldbaggegalan instiftade priset Gullspiran, uppkallat efter den berömda geten i "Barnen från Frostmofjället", för enastående insatser inom barnfilm var Anders Nyström med och delade ut det första priset 2006.

Anders Nyström avled i lördags.

Anders Nyström porträtterad 1986. Arkivbild.
Anders Nyström porträtterad 1986. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!