Göteborgs filmfestival hedrar Ruben Östlund

Göteborgs filmfestival satsar visserligen på temat social distans. Men tanken är att den digitala festivalen ska bli en gemensam upplevelse. –Det ska inte kännas som att logga in på en filmtjänst, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare.

Ruben Östlund tilldelas 2021 års hederspris, Nordic Honorary Dragon award, av Göteborgs filmfestival. Arkivbild.

Ruben Östlund tilldelas 2021 års hederspris, Nordic Honorary Dragon award, av Göteborgs filmfestival. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Film2021-01-12 13:05

Den andra vågen av smittspridning satte stopp för förhoppningen om att Göteborgs filmfestival skulle bli det första stora kulturella evenemanget post corona. Nu blir det i stället en helt digital version av festivalen, med ett betydligt mer slimmat program än vanligt.

– Det kändes sorgligt när vi fattade beslutet, men också skönt. Nu har vi haft tid på oss att skapa en digital filmfestival, som ska kännas som en "händelse", inte som en samling filmer på en strömningstjänst. Då är det viktigt att hålla antalet filmer nere för att kunna ge varje film det engagemang som behövs. Och jag är väldigt stolt över filmerna, säger Jonas Holmberg.

Östlund hyllas

Årets hederspristagare blir Ruben Östlund, vars filmer ska presenteras i ett retrospektiv.

– Han är en av de främsta filmskaparna i Sverige, som har väckt så mycket känslor och tankar hos publiken världen över. Han kommer att berätta om sitt liv och sina filmer under festivalen, säger Jonas Holmberg.

Det bjuds som vanligt på flera tävlingar inom ramen för festivalen, bland annat ska årets bästa nordiska film utses och där tävlar ett par redan starka publikdragare, som invigningsfilmen "Tove" om mumintrollens skapare Tove Jansson och Mads Mikkelsen-frontade "En runda till" av Thomas Vinterberg. Från Sverige kommer Ronnie Sandahls fotbollsdrama "Tigrar", Ninja Thybergs omskrivna långfilmsdebut "Pleasure" samt Guldbaggevinnnaren Magnus von Horns "Sweat".

Temat "social distance" präglar också festivalen, som visar filmer som är skapade under pandemin men som också knyter an till frågeställningar om avstånd, närhet och hur man kommunicerar.

Själen i festivalen

Jonas Holmberg och festivalledningen har förstås funderat mycket över vilken roll filmfestivaler spelar i de nya digitala tiderna – vad är egentligen själen i en filmfestival?

– Jag tror att det kommer att finnas ett fortsatt stort behov av att skapa utropstecken, själva händelsen och allt det roliga runt omkring. Men också det att filmfestivaler kan stå som avsändare, säger Jonas Holmberg och fortsätter:

– Många blir i dag helt matta av att söka i filmtjänsternas utbud. I den digitala världen uppstår ett behov av aktörer som kan hjälpa till att välja. Att skapa en relation till sin publik, och vara trovärdig, det tror jag kommer att vara viktigt.

Göteborgs filmfestival äger rum 29 januari – 8 februari.

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, är stolt över filmerna i årets digitala festival.
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, är stolt över filmerna i årets digitala festival.
Fakta: Så funkar den digitala festivalen

Varje dag får nya filmer premiär ett visst klockslag, samtidigt som en symbolisk visning drar i gång på biograf Draken med en (1) person i publiken.

Filmjournalisten Emma Gray Munthe ska vara programledare och guida hemmapubliken genom festivalkvällarna.

Filmerna kan sedan ses online, över hela Sverige, under (oftast) 24 timmar.

Varje festivaldag startas också med en podd där filmskapare ska medverka.


Fakta: Filmerna som tävlar i Göteborg

Nordic Competition är festivalens stora nordiska tävling. Filmerna tävlar om att vinna Dragon Award Best Nordic Film och en prissumma på 400 000 kronor. Årets tävlanden är:

"Tove" av Zaida Bergroth (Finland). Om den älskade finländska konstnären Tove Jansson, mumintrollens skapare. Finskt Oscarsbidrag som har slagit publikrekord i hemlandet.

"Tigrar" av Ronnie Sandahl (Sverige). Drama som riktar strålkastarljuset mot fotbollsindustrins inhumana villkor. Bygger på fotbollsspelaren Martin Bengtssons självbiografi.

"Persona non grata" av Lisa Jespersen (Danmark). Laura återvänder till sin barndomsby när brodern ska gifta sig, i en dramakomedi där urban kulturelitism kolliderar med provinsiellt landsortsliv.

"Gritt" av Itonje Søimer Guttormsen (Norge). Den vilsna konstnären Gritt söker sig fram genom Oslos kulturella toppskikt i en dråplig komedi.

"En runda till" av Thomas Vinterberg (Danmark). Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i publiksuccén om alkohol, manlighet och viljan att leva livet fullt ut.

"Pleasure" av Ninja Thyberg (Sverige). En utmanande inifrånskildring av Los Angeles porrindustri, signerad Ninja Thyberg som tidigare berört ämnet i en Cannes-vinnande kortfilm.

"Sweat" av Magnus von Horn (Sverige). Guldbaggevinnande "Efterskalv" följs upp av historien om den krisande fitness-influeraren Sylwia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om