Fejkdokumentär söker upp Pippi som vuxen

Vad hände egentligen med Pippi, Alfons och Karlsson på taket när de blev vuxna? I Jimmy Olssons film "Fiktiv granskning" gör en undersökande journalist ett grävjobb om de folkkära barnboksfigurerna.

Ann Petrén spelar den vuxna Pippi Långstrump i "Fiktiv granskning". Pressbild.

Ann Petrén spelar den vuxna Pippi Långstrump i "Fiktiv granskning". Pressbild.

Foto: Staffan Övgård

Film2022-10-16 05:00

Under flera år har regissören Jimmy Olssons kortfilmer gjort segertåg över världen – hans film ”2:a klass” har hittills belönats med 70 internationella priser.

Nu kommer hans första långfilm, ”Fiktiv granskning”, där vi får veta vad det blev av figurer som Alfons Åberg, Pippi Långstrump och Karlsson på taket när de trädde in i vuxenvärlden. Filmen är en stjärnspäckad historia med bland andra Peter Andersson, Reine Brynolfsson, Ann Petrén, Annika Hallin och Philip Zandén i rollistan.

– De såg väl att jag gjort hyggliga saker tidigare och tyckte det var en bra idé, säger Jimmy Olsson till TT.

Är i onåd

Cirka 40 procent av filmen, som går upp i ett tjugotal städer runtom i landet, består av en del kortfilmer han tidigare har gjort, där han möter vuxenversionerna av barnidolerna, nu ofta bittra och bortglömda. Olsson spelar själv rollen som en undersökande journalist, som efter att ha gjort ett misslyckat grävjobb kring den så kallade Palmegruppen nu är i onåd hos sin chefredaktör.

För att ha något att göra bestämmer sig journalisten för att ta reda på vad som har hänt med till exempel Alfons Åberg.

– Jag läste Alfons för mina barn, speciellt en historia som var mörk, där han reflekterade över sin egen existens. Det blev starten för att göra något som kunde göras starkt för en vuxen publik.

– Och när det gäller Karlsson på taket, så är ju han en mobbare. Varför har han blivit det? Jag har spelat in ungefär 60 procent nytt material, jag har en ramberättelse och jag har hittat beröringspunkter. Som enskilda kortfilmer kan många ha svårt att ta del av dem.

"Finansieringen tog slut"

Olssons hittills mest uppmärksammade kortfilm, ”2:a klass”, skulle egentligen ha blivit långfilm med Sabina Ddumba i huvudrollen. Just nu är det projektet dött.

– Jag trodde att den skulle bli lätt att göra, men plötsligt tog finansieringen slut. Jag vet inte varför.

Just nu arbetar Olsson med att spela in en ny kortfilm och att förbereda en potentiell serie nya filmer, där han bland annat ska ”besöka” Loranga och Masarin. Han hyser också förhoppningen att kunna göra en tv-serie baserad på Ted Ströms klassiska låt ”En vintersaga”.

– Jag har sökt stöd för att utveckla det.

Jimmy Olsson spelar själv rollen som grävande reporter i "Fiktiv granskning". Här tillsammans med Mattias Nordkvist. Pressbild.
Jimmy Olsson spelar själv rollen som grävande reporter i "Fiktiv granskning". Här tillsammans med Mattias Nordkvist. Pressbild.
Fakta: Jimmy Olsson

Ålder: 42.

Familj: Hustru, två barn.

Tidigare filmer: Kortfilmerna "2:a klass", "Valla villekulla", "Palmegruppen tar långlunch".

Aktuell: Med "Fiktiv granskning – en grävande historia" som får biopremiär den 21 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om