David Fincher går i mål med mördarhistoria

David Fincher har drömt om att filmatisera serieromanen "The killer" i många år. Nu har han äntligen nått i mål, med Michael Fassbender i huvudrollen.

David Fincher på Cesar-galan tidigare i år. Arkivbild.

David Fincher på Cesar-galan tidigare i år. Arkivbild.

Foto: Lewis Joly/AP/TT

Film2023-09-03 16:31

En ny film av David Fincher är något som hans beundrare över hela världen ser fram emot. Han får höra talas om att det i Sverige inför "The killer" kommit reaktioner som inlägg på X, tidigare Twitter, där det bara står "FINCHER!".

– Jag var inte nervös förut, men nu blir jag det, säger David Fincher till TT.

"The killer", som väntas komma till Netflix (och eventuellt biografer) senare i höst bygger på en serieroman om en inhyrd yrkesmördare. Ett jobb i Paris går fel och den anonyme lönnmördaren ger sig ut på en resa världen över för att hitta och döda ett antal personer. Mördaren spelas av Michael Fassbender.

– Han har ett perfekt utseende för den här rollen. Han ser alldaglig ut, han kan vara vem som helst, han kan vara den där mannen på gatan som du inte lägger märke till, säger Fincher.

Få repliker

Yrkesmördaren agerar mer genom handlingar än genom ord och Fincher berättar att Fassbender har 18 repliker allt som allt.

– Michael tyckte att det var underbart, säger han.

Däremot finns det en genomgående berättarröst, där huvudpersonen berättar om hur man på bästa sätt ska uppföra sig för att genomföra ett uppdrag.

– Inspelningen av hans berättarröst klarade vi på fyra dagar, säger Fincher.

Regissören fortsätter med en lång berättelse om hur man för att få rätt ton i Fassbenders röst spelade in med honom liggande på rygg.

Cyklade i Sverige

För tolv år sedan tillbringade David Fincher flera månader i Sverige för att spela in den amerikanska versionen av Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor", "The girl with the dragon tattoo". Det är en tid han minns med glädje.

– Jag kunde ta mig fram med cykel. Däremot var det stundtals så oerhört kallt, säger Fincher, som fyller på med att ösa beröm över svenske skådespelaren Stellan Skarsgård.

– Han måste vara er nationalskatt.

När manusstrejken i USA är över ska Fincher fortsätta med den tv-serie som ska vara en kronologisk föregångare till klassikern "Chinatown".

– Fast vi får se hur det går. Los Angeles i slutet av 1920-talet såg definitivt inte ut som i dag. Det var lera och grus och såg mer ut som San Francisco. Vi får se hur det går.

David Fincher med Stellan Skarsgård i Stockholm 2011. Arkivbild.
David Fincher med Stellan Skarsgård i Stockholm 2011. Arkivbild.
Fakta: David Fincher

Ålder: 61 år.

Bor: Los Angeles.

Familj: hustrun Céan Chaffin och en dotter från ett tidigare äktenskap.

Yrke: Regissör och manusförfattare.

Tidigare filmer och tv-serier i urval: "Fight club", "Seven", "The game", "Panic room", "Zodiac", "The social network", "The girl with the dragon tattoo", "Gone girl", "Mindhunter", "Mank".

Aktuell med thrillern "The killer". Filmen visas på filmfestivalen i Venedig och kommer till Netflix i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!