"Bränn alla mina brev" höstens stora biodrama

Björn Runges filmatisering av Alex Schulmans roman "Bränn alla mina brev" blir höstens stora svenska drama på bio. Regissörens film berörde författaren djupt. –Alex påstår att han grät halva filmen. Det vet jag inte, men jag tror säkert att han blev drabbad av den, säger Björn Runge.

Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta Kamma August i "Bränn alla mina brev".

Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta Kamma August i "Bränn alla mina brev".

Foto: SF Studios

Film2022-08-30 13:58

"Bränn alla mina brev" får biopremiär den 23 september och bygger på Alex Schulmans roman från 2018 om det triangeldrama han i nutid upptäckte att hans mormor Karin Stolpe och de litterära giganterna Sven Stolpe och Olof Lagercrantz haft på 1930-talet.

I boken förstår Schulman att den ilska och vrede han bär inom sig kommer från hans förfäder. Historien fängslade regissören Björn Runge.

– Jag blev drabbad av att någonting som har hänt för så länge sedan som 1932 och som egentligen inte finns i medvetandet, ändå ligger och puttrar i släkten i familjen och att det läcker genom generationer. Det är som ett slags radioaktivt ämne, säger Björn Runge.

"Ett glas vatten"

Asta Kamma August spelar huvudrollen som Karin Stolpe, med Gustav Lindh och Bill Skarsgård som Olof Lagercrantz respektive Sven Stolpe.

Björn Runge letade länge efter någon som skulle passa som Karin Stolpe och fastnade till slut för Asta Kamma August.

– Hon hade något väldigt klart över sig, som ett glas vatten. Och det är perfekt för Karin, tänkte jag.

Bill Skarsgård var ett kap för Björn Runge, efter "It"-filmerna och Netflix-serien om Clark Olofsson är han eftertraktad – och dyr.

– SF var osäkra på honom, för han kostade en del. Då tog jag fram en annan kille – helt okänd – som också var jätteduktig, men som vi kunde få för en tjugondel av Bill, säger Runge och ler.

– Jag tyckte att vi skulle ta Bill. SF våndades ett tag, satt och räknade och till slut tog de honom.

Cannesvinnare på bio

"Bränn alla mina brev" är en av de stora filmerna under en svensk biohöst som är extra späckad eftersom pandemin tvingade många produktioner att pausa och flera premiärer fick skjutas på framtiden.

Strömningstjänsterna spelar också en allt större roll i Filmsverige. Flera av de största satsningarna i höst görs i samarbete med tv-bolag. Bland annat Lasse Hallströms "Hilma", som får premiär på Viaplay, strax efter biopremiären i oktober.

Även Moa Gammels romantiska komedi "Tack för senast!" med Oscar Töringe och Lina Carlehed i huvudrollen kommer till vita duken med stöd från strömningstjänsten Viaplay.

De två svenska filmer som fick fina priser på filmfestivalen i Cannes under försommaren når också svenska biografer.

Ruben Östlund fick Guldpalmen för sin mode- och skönhetsindustrisatir "Triangle of sadness". Den filmen får svensk biopremiär den 7 oktober.

Tarik Saleh fick manuspriset i Cannes för "Boy from heaven", den politiska thrillern som utspelas i Kairo. Filmen når svenska biografer den 11 november.

Rolf Lassgård är kanske den skådespelare som har jobbat hårdast inför hösten. Lassgård är med i tre filmer under hösten. Dels Richard Hoberts drama "Kärleksbevis", dels i den romantiska komedin "Andra akten" mot Lena Olin och sedan även som bullrig amerikansk affärsman i det tyskspråkiga dramat "Schack".

Alex Schulman. Arkivbild.
Alex Schulman. Arkivbild.
Fakta: Höstens svenska filmer, i urval

+ 9/9: "Mamma Mu hittar hem".

En ny långfilm om de folkkära barnfigurerna Mamma Mu och Kråkan, med Rachel Molin och Johan Ulveson som röster.

+ 9/9: "Det ska vara gôtt att leva – en film om Galenskaparna och After Shave".

Efter 40 år av underhållning berättar humorgänget uppriktigt om arbetet och relationerna till varandra i en ny dokumentär späckad med de klassiska sketcherna.

+ 23/9: "Bränn alla mina brev".

Björn Runge filmatiserar Alex Schulmans roman om morföräldrarnas triangeldrama med Olof Lagercrantz. Asta Kamma August, Gustav Lindh och Bill Skarsgård gör huvudrollerna.

+ 30/9: "Born to fly".

Högre, högre och högre. Stavhopparen Armand Duplantis väg till toppen av skildras i ny dokumentär.

+ Oktober: "Hilma".

Lasse Hallström filmar sin dotter Tora Hallström och hustru Lena Olin i sitt drömprojekt om andligt intresserade konstnären Hilma af Klint som fick sitt stora genombrott efter sin död. Kommer senare i höst på Viaplay.

+ 7/10: "Triangle of sadness".

Cannesvinnaren får svensk biopremiär. Ruben Östlunds satir över mode- och skönhetsvärlden har Harris Dickinson, Charibi Dean och Woody Harrelson i huvudrollerna.

+ 14/10: "Kärleksbevis".

Ett nyskilt par ska tömma sommarhuset på Österlen som ska säljas. En vill gå vidare, den andra gör det inte och dramat tätnar. Regi: Richard Hobert.

+ 21/10: "Döttrar".

Dokumentärfilmaren Jenifer Malmqvist berättar historien om tre döttrar vars mamma tog livet av sig.

+ 21/10: "Året jag slutade prestera och började onanera".

Katia Winter spelar huvudrollen i denna dramakomedi om hårt arbetande Hanna vars relation spricker och som finner ro först när hon slutar stressa och låter underlivet få sitt.

+ 28/10: "Lasse Majas detektivbyrå – Skorpionens gåta".

Vem är det som stjäl saker i Valleby och lämnar ledtrådar kopplade till rymden? Lasse och Maja utreder.

+ 28/10: "Feed".

Mediefenomenet Joakim Lundell, som gillar spökjakter, producerar den här skräckfilmen av Johannes Persson med Sofia Kappel och Molly Nutley i huvudrollerna.

+ 11/11: "Andra akten".

Rolf Lassgård och Lena Olin spelar mot varandra i denna feelgood-film om en stjärnskådespelare som får en stroke och träffar en fysioterapeut som just har blivit lämnad.

+ 18/11: "Boy from heaven".

Tarik Saleh fick pris för bästa manus på filmfestivalen i Cannes i maj. Filmen är en politisk thriller som utspelas i ett laddat Kairo.

+ 2/12: "Länge leve Bonusfamiljen".

Felix Herngren regisserar när den populära SVT-serien kommer till vita duken. Historien tar vid efter säsong 4 och Erik Johansson och Vera Vitali är kvar i huvudrollerna.

+ 25/12: "Håkan Bråkan".

En barnvakt, en dataspelstävling och några inbrottstjuvar är ingredienserna för Håkan Bråkan den här gången i den stora familjefilmen till jul.

+ 25/12: "UFO Sweden".

Filmkollektivet Crazy Pictures som stod bakom "Den blomstertid nu kommer", beskriver sin nya film som en korsning mellan "Stranger things" och "Arkiv X". Oscar Töringe ("Tunna blå linjen") och Eva Melander ("Gräns") finns i rollistan bakom 17-åriga Inez Dahl Torhaug i huvudrollen.

+ Ej fastställt: "Tack för senast!".

Moa Gammels hyllning till 90-talets romantiska komedier som "När Harry träffade Sally" har Oscar Töringe ("Tunna blå linjen") och Lina Carlehed ("Utvandrarna") i huvudrollerna som paret det klickar för. Filmen visas även på Viaplay.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!