Actionspäckat när "Håkan Bråkan" får egen film

Samma familj, men med lite mer action. Håkan Bråkan får en ny egen film och kan äntligen kliva ut ur storebror Sunes skugga på allvar. –Håkan älskar att spela tv-spel. Och potatis, säger Silas Strand, 9, som har huvudrollen.

Silas Strand spelar Sunes lillebror i "Håkan Bråkan".

Silas Strand spelar Sunes lillebror i "Håkan Bråkan".

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Film2021-10-28 12:00

Redan smeknamnet säger en hel del – "Håkan Bråkan" busar gärna och kan nog upplevas lite bråkig också.

I den nya filmen om Sunes lillebror, som just nu spelas in i Göteborgstrakten, görs rollen av nioårige Silas Strand.

Precis som hos rollfiguren finns det lite bus i honom själv också, medger Silas Strand glatt och förklarar att chokladbollarna under lunchpausen är det bästa med att vara skådespelare.

TT: Kan du beskriva Håkan lite?

– Han är inte snäll utan busig och jobbig och han älskar att spela tv-spel. Och potatis.

TT: Och hur är det i ditt liv med tv-spel och potatis?

– Potatis så där. Tv-spel ja.

"Die hard" för barn?

För att vinna årets viktigaste dataspelstävling måste "Håkan Bråkan" rymma från världens tråkigaste barnvakt. På vägen hamnar han dock på kollisionskurs med en inbrottsliga och måste nu plötsligt också rädda hela grannskapet.

Det blir lite mindre skola och lite mer action jämfört med Sunefilmerna. Filmen regisseras av Ted Kjellson, som i ett pressmeddelande beskrivit "Håkan Bråkan" som "Die hard" för barn.

Den här dagen har filmteamet har trängt ihop sig i dikesrenen på ena sidan av en krokig skogsväg, nära Billdals kyrkogård söder om Göteborg.

På lite avstånd hörs hur Filip Berg, som spelar en av rollerna, startar motorn i en gammal Volvo 740. Sedan kör han med fart genom kurvan och förbi en bil där Håkan Bråkan står – och "ger fingret" åt den förbipasserande.

– Han åker förbi med bilen och jag pekar finger åt honom. Men han har pekat finger åt mig först, försäkrar huvudrollsinnehavaren.

"Lite sjukt"

Silas Strand, egentligen från Stockholm, bor under inspelningarnas gång hos sin mormor i Mölndal. Samma tillfälliga flytt, från Stockholm till Göteborg, har det blivit för 18-åriga Yussra El Abdouni, som spelar barnvakten Amanda.

– Man måste ju ge upp en del för att spela in. Jag går sista året på gymnasiet i Stockholm, men kan ju inte gå i skolan alls just nu, säger hon.

Delar av teamet och vissa skådespelare, som föräldrarna Sissela Benn och Fredrik Hallgren, är däremot de samma som i de senaste Sune-filmerna. Det innebär en till stora delar färdig – och välbekant – värld att kliva rakt in i.

– Jag har alltid älskat Sune. Alltid, säger Yussra El Abdouni, som tidigare varit med i bland annat SVT-serien "Kalifat" och hade en av huvudrollerna i "Berts dagbok" (2020).

– Under hela barndomen satt jag och tittade på alla Sunefilmer, både de tecknade och de riktiga. Det är lite sjukt. Jag har suttit och tittat på både Fredrik och Sissela och nu är jag här på set med dem. Det är coolt.

Hyllad familjekomedi

Efter "Sune vs Sune" (2018), "Sune – best man" (2019) och "Sune – Uppdrag: Midsommar" (2021) blir det fjärde gången som föräldraparet Rudolf och Karin dyker upp i nuvarande tappning.

– Det är jättekul och jättelyxigt som skådespelare att få återvända till samma värld i fyra filmer, säger Sissela Benn.

– Det har varit kul också att de första filmerna har nått en så bred publik och att den här breda sortens familjekomedi har blivit så pass hyllad. Det är en genre som annars kanske inte får vara med så mycket i finrummen.

"Håkan Bråkan" ska ha premiär till julen 2022.

Silas Strand är nya "Håkan Bråkan". "Jag tycker att det går ganska bra", säger han.
Silas Strand är nya "Håkan Bråkan". "Jag tycker att det går ganska bra", säger han.
Fakta: Håkan Bråkan

Kusinerna Sören Olsson och Anders Jacobsson står bakom en lång rad välkända karaktärer. De har bland annat skrivit böckerna om Bert samt om Sune och dennes lillebror Håkan Bråkan.

Håkan Bråkan fick en egen bokserie med start 1998 och har tidigare även varit julkalender i SVT (2003) samt varit huvudperson i en långfilm ("Håkan Bråkan & Josef") året därpå.

Den nya filmen om Sunes lillebror ska ha premiär till julen 2022.

Håkan har tidigare spelats av Gabriel Odenhammar, Axel Skogberg, Julius Jimenez Hugoson och Baxter Renman. I kommande "Håkan Bråkan" spelas han av Silas Strand.

Barnvakten Amanda spelas av Yussra El Abdouni, medan Sissela Benn och Fredrik Hallgren på nytt spelar Håkans och Sunes föräldrar.

I andra roller finns bland andra Eva Rydberg, Per Andersson och Babak Yousefi.

Filmen regisseras av Ted Kjellson efter ett manus av Thobias Hoffmén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!