De leder Eurovision: Kamikazeuppdrag

Hollywoodstjärnan Malin Åkerman och komikern Petra Mede leder årets Eurovision Song Contest. –Det är rena drömmen, lika stort som fotbolls-VM, säger Malin Åkerman.

Petra Mede och Malin Åkerman leder Eurovision Song Contest i Malmö. Pressbild.

Petra Mede och Malin Åkerman leder Eurovision Song Contest i Malmö. Pressbild.

Foto: SVT

Eurovision Song Contest2024-02-05 11:14

Petra Mede har varit programledare för Eurovision Song Contest två gånger tidigare: först ensam 2013 och sedan tillsammans med Måns Zelmerlöw 2016. Den senaste gången hyllades programledarduon stort av den internationella pressen, och mellanakten "Love love peace peace" har blivit näst intill legendarisk i Eurovisionkretsar.

TT: Hur går man vidare efter det?

– Vilket kamikazeuppdrag det är! säger Petra Mede, och fortsätter:

– Det är så roligt att man vill bara vara med. Jag tänker att nu gör jag och Malin det här, det är inget som ska jämföras. Vi ska stå på egna ben och göra någonting unikt.

Abba påverkar

Malin Åkerman är främst verksam i Hollywood, men har på senare år synts i de svenska, Edward af Sillén-regisserade filmerna "En del av mitt hjärta" och "Ett sista race". Af Sillén har tidigare stått för manus till Eurovision 2013 och 2016, och det var han som drog in Malin Åkerman i årets upplaga.

Åkerman är uppvuxen i Kanada, men har stark koppling till den svenska kulturen tack vare sina svenska föräldrar.

– Det är klart att jag kommer ihåg musiken som spelades i Eurovision, det var alltid snack om det, säger hon.

Repeterar på zoom

Hur årets Eurovisionledarskap läggs upp är inte klart än, men det är trots allt 50 år sedan Abba vann med "Waterloo".

– Jag tänker att det, utan att säga för mycket, vore kul att minnas lite och ta ett grepp om alla de här 50 åren som Sverige har varit framstående i Eurovision, säger Petra Mede.

Det finns en del logistiska utmaningar inför tävlingen i maj: Malin Åkerman bor inte bara i ett annat land, utan även i en annan tidszon än Petra Mede och Edward af Sillén.

– Vi kommer att prata mycket på zoom med Edward, eftersom vi är långt ifrån varandra. Jag landar några dagar innan vi kör hela tjofrängen. Det blir en utmaning att hinna se hur det ser ut och känna mig trygg med alla "surroundings". Men det är ingenting man inte har gjort förut, säger Malin Åkerman.

TT: Just nu sker konflikter i och utanför Europa. Kommer det att tas in i programmet på något sätt?

– Det är en så stor fråga, så för Malin och mig som programledare är det ingenting vi kan greppa. Vi får hänvisa till EBU och Sveriges Television där. Sedan är man som människa oerhört berörd av det tillstånd som världen är i, verkligen, säger Petra Mede.

Skådespelaren Malin Åkerman är uppvuxen i Kanada men har stark koppling till Sverige tack vare sina föräldrar. Arkivbild.
Skådespelaren Malin Åkerman är uppvuxen i Kanada men har stark koppling till Sverige tack vare sina föräldrar. Arkivbild.
Fakta: Programledarna

Petra Mede

Född: 1970

Yrke: Skådespelare, komiker, programledare. Har lett Melodifestivalen 2009 och Eurovision Song Contest 2013 och 2016.

Favoritbidrag i Eurovision: Bland andra Danmarks "Fly on the wings of love" med Olsen Brothers från 2000.

Petra Mede om Malin Åkerman: "Malin är ett proffs ut i fingerspetsarna. 'She is Hollywood'".

Malin Åkerman

Född: 1978

Yrke: Skådespelare. Har medverkat i filmer som "Watchmen", "27 dresses" och "Trubbel i paradiset". På senare år har hon synts i de svenska filmerna "En del av mitt hjärta" och "Ett sista race".

Favoritbidrag i Eurovision: Storbritanniens "Making your mind up" med Bucks Fizz från 1981. Malin Åkermans svärmor Chrissy Wickham stod för bidragets koreografi.

Malin Åkerman om Petra Mede: "Petra är jätterolig, en snabb, underbar komiker. Jag känner mig 'honored' att vara med henne på den här scenen".


Fakta: Programledarna om...

Petra Mede om ryggproblemen, som tidigare tvingade henne att ställa in programledarskapet i TV4:s "Let's dance":

Ryggen mår mycket bättre, den är helt säkrad. Jag har opererat mig och är "fit for fight", säger hon.

Malin Åkerman, om programledarrollen:

Eftersom jag har Edward och Petra känner jag mig trygg. Jag tror det bara handlar om att ha kul, "be present", så blir det bra. Förhoppningsvis säger man inget dumt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!