Designföremål och mossa blir konst

Tystnaden, stillheten och mörkret. Konstnären Sonya Schönberger har tillfälligt bytt Berlin mot Blackstad.

Den tyska konstnären Sonya Schönberger samlar just nu inspiration i Blackstad.

Den tyska konstnären Sonya Schönberger samlar just nu inspiration i Blackstad.

Foto: Karin Hertz

Blackstad2018-08-23 10:00

När vi ses är det halvtid. Sonya Schönberger har spenderat tio dagar i Blackstad och tio återstår. Hon är en av flera kulturutövare som under året spenderar tid i Blackstad inom ramen för kulturprojektet Blackstad in residence.

– Att resa är en del av mitt arbete som konstnär. Jag är intresserad av gamla historier, minnen och biografier. Det första jag studerade var faktiskt antropologi, säger Sonya Schönberger.

Här i Blackstad bor hon i ett gammalt missionshus, som byggts om till bostadshus av ägaren och konstnären Albin Wiberg.

– Missionshuset triggar i gång mycket fantasi. Det är så mycket som har hänt där inne.

Den hektiska vardagen i Berlin har också bytts ut mot lugnet i Blackstad och Sonya Schönberger har gått runt och studerat naturen. Hon har särskilt fascinerats av mossa.

– Det finns många olika sorters mossa, mossan känns och ser annorlunda ut jämfört med hemma. Den kan växa på allting, den håller vatten, den är mjuk och den kan skydda och dölja något.

Inne i missionshuset studerade och använde Sonya Schönberger olika föremål av skandivisk design. Plötsligt kom hon på att hon ville koppla samman den skandinaviska designen med mossan, hon täckte och omslöt olika designföremål med mossan. Sedan fotograferade hon. Bilderna har fått namn efter designföretagen.

Nu bjuder Sonya Schönberger in allmänheten för att visa vad hon skapat under vistelsen i det lilla samhället. Utställningen har vernissage på onsdag och pågår till den första september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!