"Rörd och glad" Fosse i Rinkeby

Stämningsfull sång, personliga tal och en avspänd Nobelpristagare. Under fredagen besökte Jon Fosse Rinkeby bibliotek i Stockholm.

Nobelpristagaren i litteratur, Jon Fosse, gör det traditionsenliga besöket på Rinkeby bibliotek för att träffa skolelever.

Nobelpristagaren i litteratur, Jon Fosse, gör det traditionsenliga besöket på Rinkeby bibliotek för att träffa skolelever.

Foto: Christine Olsson/TT

Kultur2023-12-08 12:34

Det är fullsatt när årets Nobelpristagare i litteratur, Jon Fosse, möter elever från Enbacksskolan i Tensta, Askebyskolan i Rinkeby och Bästa biblioteksklubben på Rinkeby bibliotek. Nobelpristagaren får lyssna på dikter och reflektioner från arbetet med hans texter.

Många av eleverna poängterar vikten av språk och modersmål. Jon Fosse hälsas välkommen på nynorsk och ytterligare elva språk. Ett varmt skratt böljade genom lokalen när en av eleverna säger att han är glad över att årets Nobelpristagare är norsk, eftersom Norge är Sveriges grannland och att det därför känns lite extra viktigt och nära.

Under Askebyskolans körs framträdande håller Jon Fosse försiktigt takten med huvudet och när scenprogrammet lider mot sitt slut ombes han att komma upp på scen, där han får ta emot ett porträtt signerat Miral Khalife, som går i årskurs nio på Enbacksskolan i Tensta.

– Det var starkt att höra er berätta om nynorsk och alla olika språk här, säger en märkbart tagen Nobelpristagare.

– Det var väldigt fint och jag är rörd och glad, utbrister Jon Fosse sedan.

Fika och skam

Efter scenprogrammet är det dags för sedvanlig fika. Fosse smuttar avslappnat på sitt te, lyssnar uppmärksamt på elevernas frågor och talar engagerat och innerligt med dem. Vad de säger? Det vet bara eleverna och Jon Fosse. Samlad media och andra besökare får hålla sig på behörigt avstånd.

Miral Khalife var alltså den elev som målat Jon Fosse-porträttet som överlämnas till författaren. För TT berättar hon att hon ritar mer än läser, men att det varit roligt att djupdyka i en text av Jon Fosse inför dagens besök.

– Vi läste "Vattenpistol" och den påminde mig om Stig Dagermans "Att döda ett barn" eftersom det finns en liknande tematik i texten. En mamma säger åt sitt barn att hämta något och så sker en olycka, säger Miral Khalife.

TT: Lärde du dig något av att läsa Fosse?

– Att alla skäms, det är ingen fara.

Eleven Miral Khalife från Enbacksskolan i Tensta överlämnade ett porträtt av Nobelpristagaren i litteratur, Jon Fosse, som traditionsenligt besökte Rinkeby bibliotek för att träffa skolelever.
Eleven Miral Khalife från Enbacksskolan i Tensta överlämnade ett porträtt av Nobelpristagaren i litteratur, Jon Fosse, som traditionsenligt besökte Rinkeby bibliotek för att träffa skolelever.
Fakta: Jon Fosse

Född: 1959 i Haugesund, växte upp i Strandebarm på Vestlandet.

Familj: Han är gift med slovakiskfödda Anna Fosse och har sex barn, varav fyra i tidigare relationer.

Bor: I den statliga kulturbostaden "Grotten" i Oslo, i lägenhet i Frekhaug på Vestlandet samt i lägenhet i Hainsburg, Österrike.

Skriftspråk: Nynorska som används av drygt tio procent av befolkningen. Med Jon Fosse får nynorskan sitt första Nobelpris.

Sysselsättning: Poet, romanförfattare och postmodernistisk dramatiker. Översättare till nynorska. Hans pjäser har tolkats i mer än 1 000 uppsättningar på scener i Europa, Asien och USA, men hans dramatik är mer hyllad i Frankrike och Tyskland än i England och USA. Är också uppskattad romanförfattare,

För "Trilogin" fick han Nordiska rådets litteraturpris 2015 och det var också som romanförfattare som han debuterade med "Raudt, svart" (1983). Fosse har sedan dess givit ut ett stort antal prosaböcker, diktsamlingar, barnböcker och pjäser, samt ett par essäsamlingar. För "Ett nytt namn", den sista boken i "Septologin", fick han det norska Bragepriset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!