Pergamonmuseet i Berlin stängs för renovering

Det välbesökta turistmålet Pergamonmuseet på Museumsinsel i Berlin stänger för renovering. Förhoppningen är att det öppnar igen till våren 2027.

Pergamonfrisen i Pergamonmuseet i Berlin är 113 meter lång och 2,30 meter hög. Arkivbild.

Pergamonfrisen i Pergamonmuseet i Berlin är 113 meter lång och 2,30 meter hög. Arkivbild.

Foto: Franka Bruns/AP/TT

Kultur2023-10-22 10:27

Trycket har varit stort. Pergamonmuseet i Berlin har under september och oktober månad haft utökade öppettider, ändå har köerna ringlat långa. En stor mängd besökare har nämligen velat få en glimt av föremålen i någon av de tre museisamlingarna (Antikensammlung, Vorderasiatisches Museum och Museum für Islamische Kunst) innan museet stängs för renovering den 23 oktober.

Pergamonmuseet i Berlin är ett av Tysklands mest omtyckta besöksmål med kända föremål som det monumentala Pergamonaltaret och den vackert blåfärgade Ishtarporten. Varje år lockar museet mer än en miljon besökare.

Men inom ramen för "Masterplan museumsinsel Berlin" stängs nu museet för omfattande renoveringar. Tanken är också att det i framtiden ska bli enklare att röra sig mellan de olika museer som ligger på den världsarvslistade ön i stadsdelen Mitte i Berlin.

Renoveringen kommer att bli utdragen. Hela museet beräknas öppna först 2037. Men den del där Pergamonaltaret och Ishtarporten finns, är tänkt att åter vara tillgängliga för allmänheten om "endast" fyra år, våren 2027.

Ishtarporten och resten av Pergamonmuseets samlingar stängs för besök i fyra år. Arkivbild.
Ishtarporten och resten av Pergamonmuseets samlingar stängs för besök i fyra år. Arkivbild.
Pergamonaltaret

Altaret uppfördes i Pergamon i det antika Grekland till guden Zeus ära, cirka 180 och 160 f.Kr. Det erövrades och fraktades till Berlin i slutet av 1800-talet. Frisen som ingår i altaret är ett av den hellenistiska konstens främsta verk. Temat för frisen är gudarnas kamp mot giganterna. Frisen är cirka 112 meter lång och 2,30 meter hög.


Ishtarporten

Ishtarporten var en gång i tiden entrén till den antika storstaden Babylon (i dagens Irak). Porten byggdes cirka 604–562 f.Kr och är utförd i blå mosaik med inslag av djurmotiv i glaserat tegel i gula och bruna färger. Porten som finns att beskåda på Pergamonmuséet är rekonstruerad utifrån de originalstenar som hittades vid arkeologiska utgrävningar och fraktades till Berlin i början av 1900-talet.


Museumsinsel Berlin

Den norra delen av ön Spreeinsel i floden Spree i Berlin kallas Museumsinsel (museumsön). Den listades år 1999 av Unesco som ett världsarv på grund av de fem museer som ligger där: Pergamonmuséet, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie och Bode-Museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!