Kulturskapare tar ställning mot en svensk kanon

Sveriges kulturskapare gör ett gemensamt ställningstagande mot regeringens beslut att inrätta en svensk kulturkanon.

Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll avråder från en svensk kulturkanon. Arkivbild.

Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll avråder från en svensk kulturkanon. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kultur2022-12-22 10:19

Ordföranden för nio intresseorganisationer inklusive Svenska Tecknare, Författarförbundet, Dramatikerförbundet och Scen & Film publicerar tillsammans "en avrådan" mot att införa en kanon.

"Vi anser att en kanon är ett mycket förenklat sätt att försöka ringa in kultur och att effekten snarare blir ett begränsande av bredd, mångfald och variation i kulturutbudet. Vi har sedan länge arbetat för en rik och mångfacetterad konst och kultur i samhället bestående av vitt skilda perspektiv och röster", skriver de nio organisationerna.

Även företrädare för Journalistförbundet, Svenska Fotografers Förbund, Dramatikerförbundet, Föreningen Svenska Tonsättare, Konstnärernas Riksorganisation och Svenska Scenkonstregissörer har skrivit under protesten.

Organisationerna tycker att kulturpolitikens främsta fokus "bör vara att främja och lyfta fram nu yrkesverksamma kulturskapare". I synnerhet i ett kulturliv som fortfarande lider av sviterna efter pandemin. Avslutningsvis anser man att det är skolans uppgift att "hålla både kulturellt arv och konstnärlig samtid levande hos barn och unga".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!