Jämställdhetskrav struket för Filminstitutet

Filminstitutet slipper kravet på att "integrera jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv" i sin verksamhet, uppger Svenska Dagbladet. Beskedet välkomnas av kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Arkivbild.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Kultur2021-12-29 13:27

Ändringen är en följd av utredningen om konstens frihet som redovisades i somras. Enligt de nya riktlinjerna ska Filminstitutet redovisa till regeringen vilka åtgärder man vidtagit ”för att säkra den konstnärliga friheten inom ramen för bidragsgivningen”.

Enligt kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) har formuleringen om jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektivet plockats bort som ett sätt att förtydliga riktlinjerna.

– Det är fortsatt oerhört viktigt, men man har gjort bedömningen att det redan finns med i regleringsbrevet, säger hon till Dagens Nyheter.

Att Filminstitutet ska redovisa hur man arbetar för att säkra konstnärlig frihet är enligt kulturministern ”ett steg i att säkra principen om armlängds avstånd”.

– Alltså att kulturen ska vara fri från politiskt inblandning, säger hon.

Hitta rätt riktning

Utredningen "Så fri är konsten" gjordes på initiativ av den tidigare kulturministern Amanda Lind (MP) och kom fram till brister på flera nivåer när det gäller den konstnärliga friheten. Under ett seminarium på Bokmässan i Göteborg berättade Amanda Lind att kulturdepartementet därför såg över regleringsbrev för statliga myndigheten och kulturinstitutioner.

– Det här är målsättningar och uppdrag i regleringsbrev som funnits i rätt många mandatperioder, som har kommit fram i samhällsanda och med goda ambitioner och som vi behöver hitta rätt riktning på, sade Amanda Lind då.

Positivt för kreativiteten

Förändringarna välkomnas av flera personer i filmbranschen, bland dem filmproducenten Lena Rehnberg, som tidigare varit kritisk till Filminstitutets fokus på genusfrågor.

– Det här är stort. Det är väldigt positivt för den kreativa atmosfären i filmbranschen. Om detta förändras i realiteten så kan vi skala bort en del av självcensuren, hoppas jag, säger hon till SvD.

Lena Rehnberg, som bland annat producerat filmen "Monica Z", välkomnar förändringen. Arkivbild.
Lena Rehnberg, som bland annat producerat filmen "Monica Z", välkomnar förändringen. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!