Fortsatt brÄk om utstÀllning: "SÀtts i fÀngelse"

Konflikten om den uppmĂ€rksammade konstutstĂ€llningen i BorĂ„s fortsĂ€tter. Nu nobbar konstnĂ€ren Sadaf Ahmadi en ny plats för sina verk. –Det kĂ€nns som att jag sĂ€tts i fĂ€ngelse, sĂ€ger hon till BorĂ„s Tidning.

Skulptur av Sadaf Ahmadi förestÀllande en kvinnoskepnad i chador. Verket skulle ha stÀllts ut i BorÄs men har stoppats.

Skulptur av Sadaf Ahmadi förestÀllande en kvinnoskepnad i chador. Verket skulle ha stÀllts ut i BorÄs men har stoppats.

Foto: Privat

Kultur2023-09-07 14:29

BorÄs stads kulturchef Ida Burén har stoppat delar av Sadaf Ahmadis utstÀllning frÄn att visas i anslutning till entrén till stadens kulturhus. Efter att hÀndelsen uppmÀrksammats i medierna erbjöds Sadaf Ahmadi en annan plats i kulturhuset för utstÀllningen.

– Just nu försöker vi titta pĂ„ alternativa lösningar. Det finns en gemensam vilja att lösa det hĂ€r pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt. Vi fĂ„r se hur det faller ut, sĂ€ger Ida BurĂ©n till BT.

"Censurerad"

Men det förslaget avfÀrdas av konstnÀren.

– Ida BurĂ©n menar att de inte tycker att konsten ska visas pĂ„ en öppen plats, utan bakom en stĂ€ngd dörr. Jag upplever det som att hon ser det som ett sĂ€tt att bara bli av med problemet, sĂ€ger hon till BT och fortsĂ€tter:

– Men att visa konsten i en kĂ€llarlokal, en black box, det gav mig bara kĂ€nslan att jag Ă„terigen blir censurerad och att jag placerar alla dessa kvinnor som statyer i en cell. Det kĂ€nns som att jag sĂ€tts i fĂ€ngelse. Och det tycker jag inte Ă€r en bra idĂ©. Jag kommer inte gĂ„ med pĂ„ det.

Nobbar SD i EU

Sadaf Ahmadi har erbjudits att stÀlla ut sin konst i EU-parlamentet av EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD). Men det har hon tackat nej till.

Sadaf Ahmadi har tidigare stÀllt ut sina skulpturer, förestÀllande kvinnor i den iranska heltÀckande slöjan chador, pÄ olika platser i Frankrike.

Men i hemstaden BorÄs anser kommunen att den delen av utstÀllningen inte kan genomföras pÄ en central plats i kulturhuset med hÀnvisning till sÀkerhetslÀget efter koranbrÀnningarna och för att mÀnniskor kan bli sÄrade, rapporterar BorÄs Tidning.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!