Denise Grünstein visas i storformat

Fotografen och konstnären Denise Grünstein gick bort i somras. Nu visas hennes bildkonst i den stora retrospektiven "Eftermäle".

Denise Grünsteins "Headhunter" är ett av de verk som visas i utställningen "Eftermäle" på Artipelag. Pressbild.

Denise Grünsteins "Headhunter" är ett av de verk som visas i utställningen "Eftermäle" på Artipelag. Pressbild.

Foto: Denise Grünstein

Kultur2023-10-09 06:27

– Vi fokuserar på den konstnärliga sidan av Denise Grünsteins verk, säger Bo Nilsson som är kurator för utställningen och museichef på Artipelag utanför Stockholm.

Fotografen Denise Grünstein slog igenom stort som porträtt- och modefotograf på 1980-talet. Hon blev tidskriften Månadsjournalens signaturfotograf och har kallats "folkhemmets Annie Leibovitz". Men i "Eftermäle" är det alltså den mer konstnärliga sidan av hennes fotografiska gärning som lyfts fram.

– Visserligen hade hon konstnärliga tendenser i sina kommersiella uppdrag och arbetade mycket med iscensatta foton. Men från 1998 och sviten "Zone V" kan man säga att hon blev konstnär på heltid.

Avgörande för fotokonsten

Bo Nilsson menar att Denise Grünstein varit avgörande för fotokonstens utveckling i Sverige.

– I hennes fotokonst är fantasi, det mytiska och fiktion avgörande. Men hon var också politisk. Hennes fotokonst har många dimensioner.

På Artipelag visas inte bara Denise Grünsteins stillbilder, utan även stora videoverk. I "Nympheas" använder hon Claude Monets näckrosor som referenspunkt.

– Denise var lika intresserad av måleri som av foto. Hon var mycket bevandrad i både konst- och fotohistoria.

Mästare på improvisation

För Bo Nilsson innebär utställningen att han får tillfälle att hylla minnet av en nära vän och samarbetspartner. De båda träffades under arbetet med en utställning i Stockholm under kulturhuvudstadsåret 1998.

– Hon var fantastiskt rolig att samarbeta med. Denise hade stora ambitioner med sitt konstnärskap och inte sällan havererade hennes stora planer. Men hon var också en mästare på att improvisera och det gjorde att hon kunde skapa stor konst även av havererade planer.

Fotografen Denise Grünstein och hunden Singh fotograferade i hemmet inför en utställning på konstmuseet Kiasma i Helsingfors år 2010. Arkivbild
Fotografen Denise Grünstein och hunden Singh fotograferade i hemmet inför en utställning på konstmuseet Kiasma i Helsingfors år 2010. Arkivbild
Denise Grünstein

Föddes i Helsingfors 1950.

Efter studier i fotografi i både USA och Sverige började Denise Grünstein arbeta som stillbildsfotograf för Svensk Filmindustri och medverkade bland annat i produktionen av Lasse Hallströms film ”Mitt liv som hund”.

Deltog i den banbrytande utställningen "Bländande bilder" på Fotografiska museet i Stockholm år 1981, som innebar ett brott mot 1970-talets fokus på dokumentärfotografi.

Med ”Figurer i landskap” hade hon sin första stora separatutställning på Moderna museet. Höjdpunkten i hennes karriär blev utställningen "En Face/1866" på Konstakademin i Stockholm år 2015.

Utställningen "Eftermäle" invigs 14 oktober och pågår fram till 7 januari 2024. Den innehåller flera verk ur betydande serier, som "Figure Out", "En Face/1866" och "Nympheas" samt ett flertal av Denise Grünsteins videoverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!