Änkans hämnd: Lade Jörn Donners aska i komposten

När Jörn Donner dog upptäckte hans änka att författaren varit notoriskt otrogen. Då bestämde hon sig för att sätta hans aska i komposten. –Jag var lite upprörd över hans kvinnoaffärer. Så det blev en liten hämnd, säger Bitte Westerlund till Expressen.

Jörn Donners änka upptäckte flera kärleksaffärer hennes man hade haft medan de var tillsammans. Arkivbild.

Jörn Donners änka upptäckte flera kärleksaffärer hennes man hade haft medan de var tillsammans. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kultur2023-08-26 11:58

Den finländska författaren, regissören och politikern Jörn Donner var en känd kulturpersonlighet i Sverige och Finland under många årtionden.

Bland annat var han vd för Svenska Filminstitutet och fick som producent för Ingmar Bergmans "Fanny & Alexander" ta emot den Oscar Sverige fick för bästa icke-engelskspråkiga film 1984.

Hittade mejl i datorn

Donner avled 2020 och nu berättar hans änka om deras liv tillsammans i intervjuboken "J & B – Scener ur ett skenäktenskap", skriven av författaren Philip Teir.

Bitte Westerlund levde med Jörn Donner i 40 år och berättar att hon efter hans död hittade många mejl i sin mans dator från flera andra kvinnor. Bland annat från en kvinna Donner kallade "H", med vilken han haft en relation i sammanlagt 50 år.

Bitte Westerlund sökte upp tio av kvinnorna och berättar om upplevelsen i Philip Teirs bok.

– Boken är ett sätt för mig att komma ut ur skuggan. Men jag vill inte vika ut de där damerna, de får vara i fred.

Ville ta hämnd

Efter Jörn Donners död diskuterade hon med sönerna var hans aska skulle placeras. Hon ville ta hämnd.

– Jag föreslog för våra söner att lägga askan i ruddammen, hans rudor som han tyckte så mycket om, men det tyckte de var en dålig idé. Så då sa jag: Jag sätter det i komposten. För vi hade alltid gräl om komposten, säger Westerlund till Expressen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!