Johannes Hagman och Hannah Wiker, som är aktiva i styrelsen för Tomma Rum, har precis anlänt till det gamla varmbadhuset i Västervik. Än så länge är det tomt men om en vecka drar konstprojekten igång.

– I sommar kommer konstnärerna sprida ut sig i Västerviks kommun. Det är all typ av konst som film, bild och kanske det skrivna ordet, säger Johannes Hagman.

Konceptet är att föreningen varje sommar får använda sig av en tom lokal i någon stad i Sverige. I denna lokal skapar de och visar upp sin konst under sommaren. Än så länge är det 66 personer anmälda. Projektet är öppet för alla men många är aktiva inom konst annars också.

Artikelbild

| Det gamla varmbadhuset har stått tomt i två år men nu ska det fyllas av konst.

– Det är ett oskrivet blad. Många influeras av vad som finns på platsen, säger Hannah Wiker.

Tanken är att staden ska få ta del av konsten men som Hannah Wiker beskriver det får även konstnärerna ut väldigt mycket av staden.

– Man knyter kontakter och många fina samtal kan uppstå i mötet mellan platsen och konsten.

Kerstin Rollsjö jobbar på Västerviks kommun och hon är kopplingen mellan Västervik och Tomma Rum.

Artikelbild

| Johannes Hagman och Hannah Wiker har satt igång med att ordna lokalen inför starten nästa vecka.

– Vi har ju blivit valda och det är jättekul. Det är spännande att det händer något i den här byggnaden som har stått tom i två år.

Johannes Hagman och Hanna Wiker berättar att varmbadhuset är en ovanlig plats jämfört med tidigare. Projektet har ofta hållits i mindre städer.

Artikelbild

| Än så länge är det tomt i lokalen men snart kommer den att fyllas av Tomma Rum.

– Det är nytt att vi kommer finnas så centralt. Men man kommer förmodligen försöka röra sig utanför staden och se mer av kommunen. Men själva byggnaden är fantastisk, säger Hannah Wiker.