– Det är en jättestor ära, säger 20-årige Emil Käck som går första året på Musikhögskolan i Malmö.

Det är sjunde året i rad som stipendiet delas ut och med anledning av föreningens 10-årsjubileum är årets stipendiesumma höjd till 10 000 kr. Det delas ut till ungdomar inom symfonisk blåsmusik, vilka ansöker om stipendiet och spelar upp på en audition. Stipendiaten utses av stipendiekommitténs jury.

Käck förklarar varför han sökte stipendiet i år.

– Det var först i år som jag hörde talas om det och jag tänkte att det var ett bra tillfälle att söka ett stipendie som det här. Och jag kände väl också att jag kanske hade chans på att få det. Jag kände att jag var redo.

Han har planen klar för hur han ska använda sina 10 000 kronor:

– De kommer att gå till grejer som hjälper mig i mina studier, som instrument, noter och eventuella resor till events.

Vadstena har betytt "jättemycket" för Emil Käck eftersom det är "en så pass liten stad med ändå ett så pass bra kulturliv".

– Det har funnits väldigt många möjligheter att få spela upp och få en sådan sorts erfarenhet som man kanske inte hade fått om man till exempel hade kommit från en större stad. Så där har det varit jättebra på det viset!

Käck är inte den enda musikaliska personen i sin familj.

– Mamma jobbar som kyrkomusiker i Vadstena och pappa spelar klarinett som hobby. Min bror spelade trombon när han var yngre och min syster spelade förr piano och fiol.

Han förklarar varför trumpeten blev hans instrument.

– Det var väl egentligen av en ren slump. Mina föräldrar tyckte att det är väl ett bra instrument. Jag var inte speciellt gammal när jag började, jag var bara runt sju år. Sedan tyckte jag att det var kul att fortsätta spela.

Emil Käck har studerat för Claes Tilly i Motala.

– Det har ju liksom satt grunden för allt jag gör nu. Han gav mig ju dessutom massor av kontakter och gjorde det även väldigt kul att spela så att det inte bara blev det här "sterila" övandet.

Käck berättar om sina framtidsplaner:

– Att gå klart Musikhögskolan, att bli så bra som möjligt och sedan få en riktigt bra tjänst i någon symfoniorkester någonstans runt om i världen.

Han får ta emot stipendiet i samband med Östgöta Blåsarsymfonikers konsert i Crusellhallen, Linköping, den 28 april. Han medverkar dock inte som artist i konserten.