I huvudrollskategorin tävlar hon mot bland andra Saoirse Ronan, Cynthia Erivo och Renee Zellweger. De manliga huvudrollsinnehavarna som slåss om en statyett är bland andra Antonio Banderas, Joaquin Phoenix och Leonardo DiCaprio.

Netflix kammar hem nomineringar i flera tunga kategorier, för filmerna "Marriage story", "The two popes" och "The Irishman". Den animerade Netflixfilmen "Klaus" är också nominerad i kategorin för bästa animerade långfilm.

Inga svenskchanser

Artikelbild

| Snart avslöjas det vilka filmer och skådespelare som nomineras till en Oscar. Arkivbild.

Den svenska låtskrivaren Ilya Salmanzadeh nomineras inte för sin låt till Disneys animerade "Lejonkungen" och därmed finns det inga svenska vinstchanser på Oscarsgalan i år. Han nominerades till en Golden Globe men fick lämna galan utan en statyett.

Al Pacino och Joe Pesci nomineras för sina insatser i Martin Scorseses "The Irishman". Brad Pitt är nominerad för sin biroll i "Once upon a time in Hollywood". När det kommer till de kvinnliga birollerna tävlar Laura Dern mot bland andra Margot Robbie och Scarlett Johansson.

Brist på kvinnor

Att ingen kvinna nominerats i kategorin bästa regi kommer förmodligen att väcka en hel del kritik i branschen, då flera forskningsstudier nyligen visat att rekordmånga filmer gjordes av kvinnor 2019. Men det tycks inte avspegla sig bland nomineringarna. Endast en gång har en kvinna vunnit regikategorin, det var Kathryn Bigelow som vann för "The hurt locker" 2010.

Branschens största gala har även fått kritik för att vara "för vit". Bland de skådespelare som nominerats i år finns bara en svart kvinna, Cynthia Erivo som nomineras för sin roll i "Harriet", om "den underjordiska järnvägens" mest kända frihetskämpe, Harriet Tubman.

Oscarsgalan äger i år rum den 9 februari och visas i TV4 och TV4 Play. Inte heller i år har galan någon värd.