Rent musikaliskt följer heavy metal-bandet Sabatons nionde album, som släpps på fredagen, sina föregångare.

Det är hårdrock från Dalarna som vanligt. Men det har sina överraskningar, säger Joakim Brodén och fortsätter:
Ett par låtar här och där sticker ut, de är lite mörkare eller brutalare än vad vi brukar göra. Det handlar om en mörk tid i mänsklighetens historia och skivan är generellt lite mer atmosfärisk.
Artikelbild

| Sabatons sångare Joakim Brodén beskriver det nya albumet som "hårdrock från Dalarna som vanligt" men med några låtar som sticker ut med nytt mörker och brutalitet. Arkivbild.

Idén att göra ett album om första världskriget har Sabaton haft sedan 2008. Förra året kände de att tiden var inne – i dubbel bemärkelse. När bandet skulle gå in i studion i höstas insåg de att 100-årsdagen av krigsavslutet låg nära i tid.

Då tänkte vi att vi måste börja spela in den 11 november 2018, säger Joakim Brodén.

Röde Baronen inspirerade

Konceptet att göra låtar av militärhistoriska händelser är Sabatons signum. Ursprungsmedlemmarna, sångaren Joakim Brodén och basisten Pär Sundström, delar ett stort historieintresse och den militäriska inriktningen växte naturligt fram under arbetet med bandets andra album "Primo Victoria" (2005).

Artikelbild

| Sabatons sångare Joakim Brodén.

Jag gillar all typ av historia, men det passar liksom inte att skriva heavy metal-låtar om konsthistoria, säger Joakim Brodén.

På nya "The Great War" handlar låttexterna om allt från introduktionen av stridsvagnen till slaget vid Verdun. Samt om mytomspunna krigspersonligheter som Röde Baronen och Lawrence av Arabien.

Vi ville få en mix. Och mot slutet har vi en låt, "The end of the war to end all wars", som är mer eller mindre fiktiv, men baserad på riktiga händelser. Den är skriven utifrån en person som har överlevt kriget och som tittar tillbaka på vad som har skett, säger Joakim Brodén.

Gjort flera minidokumentärer

Inför albumutgivningen den 19 juli har Sabaton även skapat en minidokumentärserie om historierna bakom låtarna på "The Great War".

Där går vi in lite mer i detalj än vad man kan göra i en tre minuter lång hårdrockslåt, säger Joakim Brodén.

När Sabaton spelar i Umeå på lördagen blir det livepremiär för "The Great War". I oktober tar de med sig det nya albumet ut på en större turné, med USA som första anhalt.

Det ska bli extremt najs att rulla in med turnébussen i Florida och tänka att i den här bussen ska jag leva under två månaders tid. Sedan vaknar man upp i Arizona morgonen efter och har Grand Canyon utanför. Det ser jag verkligen fram emot, säger Joakim Brodén.