För i Peders föreställning får publiken inte bara höra musiken, utan uppleva den.

– Den är sceniskt häftig, ja en superhäftig föreställning, någonting som inte tidigare visats på scen, säger Emelie Lund på Byteatern, Kalmar länsteater.

"D-moll är ljusgrönt" har blivit en riktig publiksuccé och föreställningarna i Kalmar har varit slutsålda. Folk har till och med köat innan föreställningarna i hopp om att få tag i en överbliven biljett.

Artikelbild

Peder Nabo, som är upphovsmannen, har arbetat på Byteatern som kompositör och även skådespelare i 42 år och ska nu gå i pension. Här har han fått fria händer att göra det han har drömt om och tillsammans med regissören Joakim Engstrand har han jobbat fram den här föreställningen.

– Det är hans sätt att sammanfatta sitt livsverk. Sina tankar kring musik och musikens historia. Vad som är musik och varför det är så viktigt för människor, säger Emelie Lund.

Peder Nabo leker till exempel med effekten vatten har på ljud genom att spela på vattenfyllda glas och blåsa såpbubblor med en trumpet. Ibland har han sällskap av andra musiker på en stor projektionsduk som täcker både vägg och golv och ibland är han sin egen medmusikant på duk.

Efter 15 föreställningar i Kalmar ska "D-moll är ljusgrönt" nu ut på fler spelplatser både i länet och ett par i Växjö. Det skulle ha börjat den 12 februari i Vimmerby, men det fick ställas in på grund av sjukdom, men Peder Nabo räknar med att vara tillbaka till nästa tillfälle, som är Emmaboda den 21 februari. Sedan följer Växjö 22 och 23 februari, Oskarshamn 28 februari, Hultsfred den 1 mars och turnén avslutas i Västervik den 9 mars.