Böcker blir teater

Från Virginia Woolf och Selma Lagerlöf till Lena Andersson och Malin Lindroth – bland säsongens premiärer finns ovanligt många pjäser baserade på böcker av kvinnliga författare. Vi får bland annat stifta bekantskap med en nucka, en rösträttskämpe och en evigt ung stilig yngling som på ålderns höst förvandlas till kvinna.

Rekordsnabb dramatisering av en roman blir det i Österbotten, där Susanna Alakoskis färska roman "Bomullsängeln" blir drama på Wasa teater. Men så kretsar också romanen – första delen i en planerad romansvit – kring kvinnorna på Vasa bomullsfabrik i början av förra seklet.

Artikelbild

| Häxorna står högt i kurs i höst. Förutom "Häxorna i Eastwick" och "Häxjakten" blir det hela tre uppsättningar av "Hans och Greta", en på Orionteatern, en på Norrlandsoperan och en på Malmö stadsteater. Pressbild.

Andra litterära figurer som tar plats på scen är Gustave Flauberts uttråkade läkarfru Emma Bovary och Pär Lagerkvists illasinnade hovnarr Dvärgen.

Häxor står högt i kurs

I höst våras det för häxorna. Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern ingår ett historiskt samarbete och sätter upp Arthur Millers "Häxjakten", som handlar om häxprocesserna. Sagans häxa möter publiken i nypremiären av Martina Montelius tolkning av "Hans och Greta" på Orionteatern, men också i Moqi Simon Trolins bearbetning på Malmö stadsteater samt i Norrlandsoperans musikaliska tolkning. Mer moderna häxor hittar man på Cirkus, där Peter Jöback gör huvudrollen i musikalen "Häxorna i Eastwick", som bygger på såväl filmen som boken med samma namn.

Övriga övernaturliga inslag är bland annat vampyrer, då den brittiske dramatikern Jack Thornes dramatiseringen av John Ajvide Lindqvists roman "Låt den rätte komma in" äntligen får svensk premiär. Den svenske skräckmästaren är även aktuell med den nyskrivna pjäsen "De obehöriga", där medlemmarna i en bostadsrättsförening i Stockholms innerstad vägrar att avbryta sitt extrainsatta möte, trots att något slags katastrof har drabbat staden.

Artikelbild

| Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm samarbetar med Folkoperan och gör en påkostad uppsättning av Bertolt Brecht och Kurt Weills älskade musikaloperett "Tolvskillingsoperan" från 1928. Pressbild.

Brecht och biografier

För den som är obekant med dramatikern Bertolt Brechts liv och verk finns i höst tillfälle för en grundkurs som heter duga. Förutom en påkostad uppsättning av Brecht och radarpartnern Kurt Weills superkända musikaloperett "Tolvskillingsoperan" spelas även "Herr Puntila och hans dräng Matti".

Artikelbild

| I höst är det flera teatrar än vanligt som ger sig på att dramatisera böcker – och då nästan uteslutande böcker av kvinnliga författare. Wasa Teater i Österbotten tar sig an Susanna Alakoskis färska roman "Bomullsängeln". Arkivbild.

Dessutom riktas blickarna mot Brecht som person i den biografiska föreställningen "Brecht – i mörka tider". Biografiska föreställningar blir det också om bland andra författaren Karin Boye, tonsättaren Beethoven, kanalsimmerskan Sally Bauer och många fler.