Leonard Terfelt filmdebuterade i "Jalla! Jalla!" (där han spelade bror till sångerskan Lalehs rollfigur) för 20 år sedan. Han har gjort roller på både Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, men även synts i ett flertal Wallanderfilmer. I den första säsongen av fyra om Anders Roslund och Börge Hellströms polis Ewert Grens gör han sin största roll hittills. "Box 21"; en mörk historia om trafficking, har spelats in i Rumänien.

Jag läste boken innan manuset var färdigt, mest för att förkovra mig. Vi har ändrat så att Ewert Grens är yngre än i böckerna, dels för att förnya rollfiguren men även för att följa hans utveckling till en ganska mycket äldre och hämndlysten polisjäkel, säger Leonard Terfelt.

"Spiral av utmattning"

Artikelbild

| Ilinca Neacsu gör rollen som Lydia, som i serien luras till Sverige från Rumänien i hopp om ett bättre liv. Pressbild.

Inspelningarna i Bukarest pågick under fyra månader och schemat tillät tolv timmar långa inspelningsdagar, något som tärde på krafterna.

Det händer en hel del ganska tunga saker i handlingen, som alla vet som har läst boken. Det är otroligt intressant att som skådespelare få gestalta de här mörka känslorna. Att handlingen liksom drivs mot en spiral av utmattning gjorde att jag också hamnade där på slutet, vilket på sätt och vis blev en tillgång för serien.

Anders Roslund och den numera bortgångne medförfattaren Börge Hellström tackade länge nej till att göra tv av Ewert Grens-böckerna. Men nu har Roslund varit involverad i manusskrivandet och även varit på plats under inspelningarna.

Att ha ett sådant intimt samarbete med Anders var en otrolig tillgång. Han fanns hela tiden tillgänglig för diskussioner och frågor som gjorde att man kunde få veta mer om varför Ewert gör som han gör och vem han är för Anders och Börge, säger Leonard Terfelt.

Filmer med Fares

Genom åren har han undvikit intervjusammanhang och mest gjort biroller på film, förutom "Leo", som han gjorde med vännen Josef Fares efter "Jalla! Jalla!". Men med huvudrollen i en fyra säsonger lång storsatsning från Viaplay kommer Leonard Terfelt förmodligen att både bli igenkänd på stan och få finna sig i att bli förknippad med sin rollfigur.

Jag har varit obekväm i intervjusituationer och försökt måna om mitt privatliv. Jag har nog varit lite feg. Det har bara med mig själv att göra, men jag försöker lära mig att trivas.

TT: Tvekade du inför att tacka ja till rollen?

Det är klart att jag har tänkt i de banorna att jag var rädd för att hamna i ett fack. Men det finns ju sämre rollfigurer att förknippas med, Ewert Grens är en väldigt intressant person att gestalta.

Nästa säsong av serien börjar spelas in senare i vår. Under hösten har Leonard Terfelt gästspelat i "Madame Bovary" på Folkteatern i Göteborg, men just nu passar han på att varva ned inför inspelningarna.

Jag håller på att odla skägg igen, det är där jag ligger i förberedelserna. Och så umgås jag med min tolvåriga dotter så mycket jag kan innan jag åker ned, säger han.

"Box 21" har premiär på Viaplay den 17 januari.