Konst Det ska bli lättare för konstnärer att kontrollera att de får sina pengar vid andrahandsförsäljning av deras verk, rapporterar Sveriges Radio.

En ny lag, klubbad av riksdagen på onsdagen, kräver att konsthandlare årligen redovisar sin försäljning, något som i dag inte alltid sker.

Jag tänker att den är väldigt viktig för bild- och formkonstnärer för att de ska kunna ta del av den lagstadgade rätten att få ersättning när konstverk säljs vidare, säger Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas riksorganisation, till SR.

När ett verk säljs har konstnären rätt till ersättning, men i dagsläget redovisar många privata konsthandlare inte sin omsättning – vilket leder till att konstnärer blir utan betalning. Även Mats Lindberg, vd på Bildupphovsrätt i Sverige, välkomnar lagändringen och slår ett slag för en öppnare konstmarknad.

För mig handlar det om att det här är en marknad som måste moderniseras. Den måste öppna sig, bli transparent och likna alla andra marknader, säger Mats Lindberg till radion.

Den nya lagen väntas träda i kraft den 1 juli.