I början av sommaren släpptes "Bror utan sol (bland ljus och stearin)". Albumet verkade komma från ingenstans, men Henok Achido mottogs av en massiv hyllningskör. Något han själv känner sig förtjänt av efter en två år lång inspelningsprocess.

Jag har aldrig älskat musik så mycket som jag gör nu. Speciellt när jag är vuxen också. Det finns ingen vuxen rappare som yngre eller äldre lyssnar på. Vi är vana vid artisterna vi har här och jag har inget emot dem, det är bara det att jag gör det ganska mycket bättre, säger Henok Achido, 37.

Perioden innan han tog tag i skivan beskriver Achido som att "vara fast i mina tankars ingenmansland" men säger att han slutat ha hemligheter för sig själv, vilket har varit nyckeln till att hitta rätt musikaliskt. Nu vill han att "folk ska se på när jag skriver svart historia i Sverige".

Artikelbild

| "Jag har aldrig vart förtjust i hamsterhjulet, jag respekterar folk som är det, det är bara det att jag är en person som måste leva efter mina drömmar för att jag har en chans att göra det", säger Henok Achido.

"Du flätar Lorentz"

Men han är samtidigt ingen färsking. Redan 2001 debuterade han med en vers på Fattarus hit "Mina hundar" och han har släppt en skiva på engelska (debutalbumet ”Almaz charming child” 2009) och en EP ("Känslor och känsla" 2014). Ändå var Achido nästintill "helt jävla okänd" (som en röst på den nya skivans intro säger) innan sommaren 2019.

Förmodligen för att Achido alltid hållit sig på en egen kant av den svenska musikbranschen och inte varit rädd för att trampa folk på tårna. Som när han dissade Adam Tensta och kollektivet RMH på låten "Antitalang" 2016 (se faktaruta). På nya låten "Ingen baba till min style" rappar Achido "ärligt talat, ni rappers är boring, ni låter alla som om ni flätar Lorentz".

TT: Vad menar du med den raden?

Artikelbild

| "Du måste vara bättre än alla andra, du måste verkligen visa dem. Annars kommer du bara bli en tragisk gubbe som minns en tid som gått dig förbi. Men ingen ska säga någonting när det kommer till det här albumet. Det här är jag. På riktigt", säger Henok Achido.

Det är en rolig line. Jag tycker det är tråkigt när folk är för mycket "dickriders". Han blev bara personen som jag nämnde. Det sjuka är att jag tror mer på folk än vad de tror på sig själva. De tror inte att de kan göra saker utan någon annans co-sign eller någon annans vers. Bara gör det själv! Jag vet att jag inte alltid är omtyckt av de andra rapparna men de älskar ändå det jag gör, och jag vet att jag behövs väldigt mycket. Jag skulle inte ha en massa åsikter om jag inte kunde backa upp det med musik.

Rappar om barndomstrauma

Artikelbild

| "Jag tillhör mig själv. Jag vet vilka jag jobbar med och det är dem jag representerar först. Men jag har kärlek för många på scenen och önskar dem en ljus framtid men jag tycker inte om att vara ansluten till någon", säger Henok Achido.

"Bror utan sol" innehåller kreativa sexskildringar och hittiga partylåtar men de mer personliga och djupsinniga texterna har fått starkast reaktioner. I självbiografiska "Pappas tårar" beskriver Achido hur hans mamma blev tvångsgift, men till slut slog sig fri och lämnade pappan. "Jag ser min mamma gråta min pappas tårar, det är såna saker som jag inte kan förlåta", rappar han.

TT: Det måste ha varit en svår text att skriva.

Ja. Jag tvekade även efter att jag hade spelat in den. Jag kommer inte från en sån kultur, vi pratar inte om såna saker. Detta är någonting som har legat och bubblat i mig hela mitt liv. Det är roten till vem jag är. Det är viktigt att vara "real", speciellt i ett fantasi la-la-land som vi lever lite i här i Sverige. Det händer en massa riktiga saker här men folk är måna om att jaga ideal och ljuga för sig själva för att uppnå ett visst mål. Om jag ska uppnå ett mål vill jag göra det genom att vara real mot mig själv först och främst.

Skyddar sig från kärlek

Många av texterna på skivan beskriver tillfälliga relationer och Achidos ambivalens till kärlek och förhållanden, som där han rappar "bäst att du älskar mig väl nu, så länge jag är här".

Jag älskar förhållanden och allt som kommer med det också, det är därför jag gör mycket musik om det. Jag skäms inte över att jag har issues med vissa saker. Jag mår bra av att säga som det är, även om "det här får du inte säga för att du är man". Nej, du ska säga det för att du är man, det är nästan din skyldighet.

TT: Vad är det man inte får säga?

Berätta om sina känslor och visa sig sårbar på det sättet. Folk tror på riktigt fortfarande att det är en svaghet. Det är ett kärnvapen för mig, det går inte att fucka med det.