Sveriges Släktforskarförbund har tagit initiativet till denna dag som firas av bland annat släktforskarföreningar och arkiv. Ett av dessa arkiv är Landsarkivet i Vadstena enligt Claes Westling,ställföreträdande landsarkivarie.

– Hos oss är det öppet och vi har en visning och ett föredrag.

Temat för dagen bestäms av Sveriges Släktforskarförbund säger Westling. Årets tema är "Fotografiet och släktforskningen". Det temat präglar också föredraget som hålls av Leif Wallentinsson från Östergötlands museum. "Historiska fotografier" är ämnet och det handlar enligt Claes Westling om de äldsta fotografierna.

Artikelbild

| På släktforskningens dag den 19 januari kan man gå på en visning av Landsarkivets lokaler. Samma dag hålls också ett föredrag om "Historiska fotografier".

När det gäller det generella intresset för släktforskning säger han:

– Det är stort. Jag tror att det ökar hela tiden. Det är olika saker som gör att det blir så, men en sak som har varit viktig de senaste åren är ju DNA-analyser som intresserar många.

Claes Westling uppskattar det totala antalet aktiva släktforskare i Sverige till cirka 200 000 personer. Han påpekar att det idag finns olika nättjänster som gör att man kan släktforska i hemmet och att många som gör det.

Enligt Claes Westling besöktes Landsarkivet förr av de som är nybörjare på släktforskning, men numera kommer det människor som vill ha en fördjupning. De släktforskarfrågor som ställs har ändrat karaktär.

Artikelbild

| Enligt Claes Westling, ställföreträdande landsarkivarie på Landsarkivet i Vadstena, är det generella intresset för släktforskning stort.

– De som kommer till oss har mer avancerade frågor nu än vad man hade förr.

Inför Släktforskningens dag hoppas Westling:

– Att det kommer folk, och det brukar göra det. Förra året var det väldigt mycket folk.