Året var 1970 när festivalen ägde rum på Mantorp park i Östergötland. Tanken var att man skulle ta emot 300 000 besökare, men det slutade med att endast 3 000 personer dök upp.

– Det var ett gäng som fick för sig att de skulle göra en svensk Woodstockfestival, men Sverige var inte redo för det på den tiden. Det finns mycket myter kring Festival of the midnight sun. Folk var rädda att raggare skulle komma och slå ner dem. Ingen vågade gå dit för att de trodde att det skulle bli slagsmål, säger Björn Rallare som är marknadsansvarig för Festival of the midnight sun.

Den 31 augusti återuppstår festivalen på området omkring Sjögestad motell och kommer att ta emot 3 000 besökare som mest. Under arrangemanget kommer en blandning av både gamla och nya artister att delta. Totalt kommer 17 svenska band att spela.

Artikelbild

| Stockholmsbandet Les Big Byrd deltar också.

– Det är en blandning av band som spelades då, men också helt nya band som är unga och precis har släppt sin första platta. Vi blandar pensionärerna som kommer för att kolla på Kebnekajse med de yngre som kommer för Hällas eller Among Lynx. Det blir en ganska skön blandning i publiken med personer som älskar samma musik. Vi är väldigt stolta över den line up som vi fått till.

De som ligger bakom festivalen är den ideella föreningen Rockered kulturförening. Föreningen består av personer med olika bakgrunder, men som ändå har ett förflutet i musikbranschen. Björn Rallare är en av dem. I vakuumet efter att ha drivit skivbolaget Killer Cobra Records började han skriva för film vilket resulterade i ett manus som nu blir kortfilm tillsammans med Niklas Mertel Ekelund och Backyard Babies trummis Peder Carlsson.

– Filmen handlar om två killar som vill göra en film och då fick vi idén om festivalen 1970. Vi började spela in filmen förra sommaren och kommer ha premiär en vecka innan festivalen. Det var när Mats Carlheim, initiativtagare till både festivalen och Rockered Kulturförening, sprang på filmen som tanken på att ge festivalen nytt liv tändes.

Målet med Festival of the midnight sun i år är att den ska kännas som 1970. Musiken kommer att vara i fokus, inget rörligt ljus utan fast scenbelysning och möjligtvis lite rök.

– Det handlar inte om hur bra och fräna ljusshower man har. Det handlar om hur bra musiken är, berättar Björn Rallare.