Jag hade aldrig träffat en terapeut tidigare, så för mig var det ett stort steg att för första gången börja gräva i mitt förflutna som jag varit så duktig på att gräva ner, säger Felicia Bergström.

För Jimmie Star däremot var det självklart att tacka ja, men så är det heller inte första gången han går i terapi.

Jag har gått i terapi större delen av mitt liv. Men jag har valt att inte prata så mycket om hur jag mår i mina egna kanaler, så för mina följare är det första gången de får se mer av mitt riktiga jag, säger han.
Artikelbild

| I programmet berättar Jimmie Star om destruktiva metoder han tagit till för att lindra smärtan när den varit som störst.

Att visa upp sitt riktiga jag är just vad programmet handlar om, menar Poul Perris.

Det handlar om att se människan bakom de roller vi alla tar på oss, visa vad som pågår bakom den yta som vi visar upp, säger han.

Människor har alltid mått dåligt

Alla fyra brottas egentliga med någonting allmänmänskligt. Vi människor behöver alla samma saker. Vi behöver känna trygghet, känna att vi är sedda och omtyckta. Sedan kan det ta sig olika uttryck när vi försöker kompensera för det vi saknar, man kan skära sig, dricka för mycket eller för den delen skriva en doktorsavhandling, säger Poul Perris.
Artikelbild

| Hos Felicia Bergström väcker hatiska kommentarer på nätet minnen och känslor från mobbning i barndomen.

Människor har i alla tider lidit av psykisk ohälsa, fortsätter han, men det är först på senare år som det har blivit normaliserat att prata om problemet.

Sedan finns det flera faktorer just i vårt samhälle som bidrar till att vi mår dåligt. Särskilt hos unga människor finns det mycket stress, inte minst på grund av digitaliseringen. Förr kunde man ta en paus från allt som pågår, men nu följer det oss hela tiden. Det finns ingen tid för eftertanke och reflektion, och det skapar en enorm stressbelastning, säger Poul Perris.
Artikelbild

| Redan när väckarklockan ringer börjar prestationstankarna snurra i Joakim Kvists huvud.

Förändring måste få ta tid

Både Felicia Bergström och Jimmie Star hoppas att de kan bidra till att frågor om psykisk ohälsa lyfts, och från sina följare hade de hittills bara fått positiv respons.

Artikelbild

| Sabina Decireé förlorade sin mamma när hon var elva år och saknaden har präglat hennes liv sedan dess.

Jag känner mig stolt över att ha deltagit, och jag har lärt mig att lyssna mer till min sårbara sida, den sida som jag tidigare knuffade undan, säger Felicia Bergström.
Jag har lärt mig att inse när det har gått för långt, och då kunna ta ett steg tillbaka och andas för inte komma till den punkt då det exploderar, säger Jimmie Star.
Artikelbild

| Psykoterapeuten Poul Perris har tidigare lett tv-programmen "Par i terapi" och "Nyfiken på partiledarna".

Samtidigt är de medvetna om att de bara ha tagit första steget, att förändra sitt liv är någonting som tar tid.

Man behöver vara ödmjuk inför att det inte finns någon snabb lösning. Tyvärr går vårt samhälle åt andra hållet. Jag hoppas att programmet kan bidra till att man tar människan på större allvar, det är svårt att vara människa, säger Poul Perris.

"Mitt perfekta liv" har premiär den 13 januari i SVT1 och på SVT Play.