Benny Anderssons orkester (BAO) hoppar på turnétåget och beger sig ut i landet i sommar. Turnén blir orkesterns första på tre år och med sig har de bland andra två av Sveriges mest folkkära artister – Helen Sjöholm och Kalle Moraeus.

TT: Vilka är era bästa turnéminnen?
För mig är det mötet med publiken. Jag tror att vi har världens bästa publik, säger Kalle Moraeus.
Varje år när grindarna öppnas på Sofiero inför BAO-konserten och folk springer och snubblar som galningar genom den långa parken fram mot scenen för att få en bra plats, ett ljuvligt race att spana på efter soundcheck, säger Helen Sjöholm.

När det i stället kommer till deras värsta turnéminnen placerar båda magsjuka som nummer ett.

Eller när det dök upp hela tre personer på en konsert i Vännäs som jag gjorde där under tidigt 90-tal, minns Helen Sjöholm.

Ger alltid extranummer

Sommarens turné drar igång den 25 juli i Göteborg. BAO får utöver Helen och Kalle även sällskap av Tommy Körberg. Varje konsert kommer som vanligt att inledas med låten "Glasgow boogie".

Det är tradition och en kanonöppning, säger Kalle Moraeus.

Om publiken skulle få för sig att skandera "en gång till" efter ordinarie set kommer de att få gehör, lovar Helen Sjöholm.

BAO spelar alltid extranummer – alltid, påpekar hon.

Några särskilda krav på arrangörerna inför en spelning har ingen av dem.

Bubbelvatten på flaska, säger Kalle Moraeus.
Alltså jag är dålig på kravlistor, jag får skärpa mig och börja be om M&M:s –bara röda, och annat svårfixat, haha. Vill ha vatten under gig och whiskey efter, säger Helen Sjöholm.

Klimatsmart turné

TT: Vilken är den bästa spelning ni har sett?
Oj, det är så många grejer som man har sett. Vad ska man ta? Man lär sig alltid något nytt när man kollar in artister, säger Kalle Moraeus.
Det måste ha varit när jag hörde Tommy Körberg på Skule visfestival 1990 med ett gäng fantastiska musikanter: Stefan Nilsson, Mats Bergström, Teddy Walter och André Ferrari, säger Helen Sjöholm och fortsätter:
Det var galet musikaliskt; kaxigt, ömsint, humoristiskt, svängigt, skört, storslaget och rörande på samma gång.
TT: Hur klimatsmart är er turné?
Vi åker ju faktiskt tåg och sedan alla på en buss så det får man ju säga är klimatsmart, svarar Kalle Moraeus.