För snart tre veckor sedan, den 30 juni, hamnade den amerikanske rapparen Asap Rocky och två personer från hans entourage i handgemäng med en ung man i centrala Stockholm. På en videofilm från händelsen ser man Asap Rocky kasta mannen i marken och följa upp genom att rikta flera slag mot honom.

Asap Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, greps av polis och har suttit häktat i två veckor, en händelse som väckt högljudda protester i såväl Sverige som USA.

Rocky bakom säkerhetsglas

Artikelbild

| Festivalen Smash x Stadions kampanj för att fria ASAP Rocky i samband med hans häktning för misshandel i Stockholm.

Dagens häktningsförhandling hålls i en rättssal där åhörare skiljs från jurister och den tilltalade av en vägg av säkerhetsglas. Åhörarläktaren är liten och fylld till gränsen. Flera journalister tvingas stå vid väggarna.

När Asap Rocky kommer in i salen står han en lång stund och läser av läktaren innan han nickar bestämt till en man bland de andra åhörarna.

Asap Rocky är klädd i kriminalvårdens gröna mjukiskläder och håller blicken fäst framför sig.

Rätten beslutar att hålla förhandlingen bakom stängda dörrar.

Artikelbild

| Asap Rocky. Arkivbild.

Träffa UD

Under fredagen och lördagen befinner sig Carl Risch, biträdande utrikesminister i USA med ansvar för konsulära ärenden, i Sverige för att träffa Asap Rocky och företrädare för UD:s konsulära enhet. Uppgifterna bekräftas av UD.

"Besöket är ett konkret exempel på det omfattande och välfungerande konsulära samarbetet mellan USA och Sverige. Länderna håller regelbunden kontakt i konsulära ärenden", skriver UD i ett mejl till TT och tillägger att de är "förhindrade att kommentera det specifika fallet".

Carl Risch lämnade Kronobergshäktet vid ettiden, utan att med ett ord kommentera sitt möte med Asap Rocky för de samlade journalisterna utanför.

Åklagaren Daniel Suneson vill nu behålla Asap Rocky i häktet ytterligare en knapp vecka, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Har arbetat intensivt"

"Vi har arbetat intensivt med utredningen och behöver nu på oss till på torsdag i nästa vecka för att förundersökningen ska kunna färdigställas. Så länge förundersökningen pågår kan jag inte lämna några ytterligare kommentarer", säger Suneson i meddelandet.

Rimligheten i att hålla Asap Rocky häktad har ifrågasatts, bland annat av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg som till Dagens Nyheter sagt att en svensk medborgare knappast skulle hållas häktad under omständigheterna.

Kan släppas fri

Åklagaren motiverar sin begäran om häktning med att det finns en risk för att Asap Rocky lämnar landet för att undgå ett åtal och det blir upp till Stockholms tingsrätt att avgöra om artisten skall bli kvar på Kronobergshäktet eller försättas på fri fot.

Asap Rocky var i Stockholm för att uppträda på festivalen Smash x Stadium. Konserten genomfördes men som en följd av häktningen har rapparen tvingats ställa in en lång rad framträdanden i flera länder.

Även de två männen från Asap Rockys sällskap är häktade, misstänkta för misshandel.

En av de misstänkta har i sin tur gjort en motanmälan mot mannen som utsattes för den misstänkta misshandeln och en förundersökning har inletts gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Rättad: En tidigare version innehöll fel brottsrubricering.