Tingatinga är namnet på det måleri som visas på Västerviks konstförenings lokal Konstviken med start på lördag. Målningarna föreställer leoparder, elefanter, fåglar, människor och natur från Afrika. Färgerna är klara och starka. Konsten kommer från kooperativet Tingatinga Arts Society i Dar es Salaam, Tanzania. Kooperativet, som har ett 80-tal medlemmar, har funnits sedan början av 70-talet. Det hela startade med att Edward Saidi Tingatinga (1932-1972), som kom från södra Tanzania, flyttade till Dar es Salaam. Runt 1968 kom han på idén att börja måla på masonitskivor med cykellack. Hans stil kännetecknades av humor och stiliserad afrikanska djur och natur.

– Målningarna blev snabbt populära hos besökare och turister. Även det Tanzanianska kulturdepartementet köpte in målningar. Efter hand engagerade han flera av sina släktingar, säger Marianne Nilsson Wallin, som är en av kooperativets representanter.

Hon reser till Tanzania och köper in målningar som hon sedan tar till Sverige och visar på utställningar runtom i landet.

Edward Saidi Tingatinga blev vådaskjuten av polis och dog 1972. Hans konststil lever dock vidare och har fått många efterföljare och stor spridning i stora delar av östra Afrika.

– I kooperativet är det mest män som arbetar, men fler och fler kvinnor tar plats. Agnes Mpata var den första kvinnan och nu målar även Edwards dotter Martina E.S. Tingatinga.