Semester i Sverige

Kön av irriterade bilister blir bara längre medan det dieselstinkande husvagnsekipaget tappert kämpar norrut i backarna på riksväg 50 mellan Motala och Askersund. Vi passerar flera bussfickor där man kan stanna och släppa fram den snabbare trafiken, men icke. Många husvagnsägare är föredömen, men det är bromsklossarna som orsakar farliga omkörningar. Du som har huset på släp efter bilen i sommar-Sverige, var inte rädd för att använda - backspeglarna!

Foto:

Krönika2010-05-31 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Som på beställning förvandlas den smala och backiga riksvägen till trefilig vajerväg och efter några minuter är köerna upplösta. Jag sänder en uppskattande tanke till trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall. Det var han som i stark motvind kämpade för att introducera vajerräcken. Olyckskorparna, inklusive många av oss motorjournalister, kraxade om blodbad på vägarna men det blev tvärtom. Genidraget gav oss säkrare vägar med färre olyckor. Tingvall har också en stark förkärlek till fartkameror, men så långt sträcker sig inte stödet.

Det regnar och när vi närmar oss hälsingemetropolen Järvsö börjar tröttheten att sätta in - dags för kaffepaus. I ösregn, under paraply inmundigas kaffe och en ostfralla. Järvsö påminner mig om hur jag som tonåring köade för att se Lill-Babs uppträda. Vi kör vidare norrut medan vindrutetorkarna jobbar i takt till en Beach Boyslåt om sol, surfing, stränder och snygga bilar.
Med på resan har jag tre favorit-cd: Beach Boys, Beach Boys och Beach Boys! Två gånger har jag varit på deras konserter, senast i Florida för en månad sedan och i sommar blir det kanske tredje gången gillt. Jag följer noga killarnas spelschema och upptäcker att de har två sommargig i vårt land: i Karlstad och småländska Målilla.

Strax norr om Mora blir vi omkörda av två Porschar som rejsar mot varandra. Även om det är en europaväg, E45, är vi långt ifrån närmsta polisstation. Precis före fartkamerorna tänds bromsljusen, ögontjänare eller? Personligen tycker jag det kostar för mycket att chansa så jag håller 70-gränsen. Men de flesta vill vi väl någon gång ge järnet. Tipset är att kolla var närmaste motorstadion eller folkraceklubb håller till, slanta upp några hundralappar och du får leka racerförare. Det är klart billigare än att åka fast för fortkörning och på köpet blir man en bättre bilförare. För att inte prata om vilken adrenalinkick det är att testa gränserna.

Vägskyltarna längs Europavägen i Orsa Finnmark är riktiga tungvrickare. Att uttala Noppikoski är kanske enkelt, men pröva på den här: Pilkalampinoppi. Ett guldkorn längs 45:an är Gammelgården, "Bortom Åa", i Fågelsjö som blommar upp under sommaren. Allt bröd är hembakat i det pampiga träslottet och längs byvägen ligger välsorterade loppisbutiker med gamla kameror, verktyg och bildelar till femtiotalare.

Mellan Åsarna och Östersund är det mest dramatiska som sker att en björn lufsar över vägen. Målet för dagstrippen är "Moose Garden" i Orrviken. Helge äter middag när vi hälsar på, har vackra bruna ögon och som femåring har han fått början till en ståtlig krona. Helge var bara älgkalv när hans mamma blev riven av en björn och nu lever han tillsammans med andra älgar som räddats av "Moose Garden". Helge kommer med bestämda steg mot oss i hagen. Tafatt och lite feg inför skogens konung klappar jag Helge, samtidigt som han fortsätter glufsa i sig av den vegetariska middan. Plötsligt inser jag hur stor och tung en älg egentligen är och hur ogärna jag vill köra på någon av hans polare.

Att uppleva skogens konung som en svensk "Tjuren Ferdinand" är en riktig höjdare. Guiden betonar hur ekologiskt man arbetar. Älgarnas spillning förädlas till papper och han visar muntert upp en dollarsedel - tryckt på älgskit. Vi är ett tjugotal som trotsat regnet och plumsar omkring i tunna sommarskor i en lerig hage bland älgarna i Jämtland, men det är det värt!

Köpcentra är väl annars dit vi brukar dras när solen inte visar sig från sin bästa sida. Deras parkeringar sväljer enorma mängder bilar och när man kommer ut brukar frågan vara: var står bilen? Varje sommar får polisen in ett antal anmälningar om stulna bilar vid köpcentra. Ofta visar det sig att bilen inte alls är stulen: den är borttappad. Ett tips kan vara att skicka ett sms till dig själv med en beskrivning om vart bilen står.

Ha en skön sommar och kör försiktigt!