När rätt ändå blir fel

2010 blev året då bilhistoria skrevs och en ren elbil (inte hybrid) korades till hederstiteln Årets Bil i Europa. Det är en seger för förnuftet, miljön och mänskligheten. Men i stället för att jubla över att juryns motorjournalister röstar fram en bil med nollutsläpp svarar miljöaktivisterna i Gröna Bilister med att KO-anmäla segraren, Nissan Leaf. Man slutar aldrig att förvånas!

Foto:

Krönika2010-12-31 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Nissan Leaf är hundra procent eldriven och har därför inga utsläpp som skadar miljön, men det räcker tydligen inte för de extrema miljöaktivisterna. "Att Leaf saknar avgasrör betyder inte att den är utsläppsfri, det beror helt på hur elen produceras" hävdar de Gröna Bilisterna. Men hur ska du som köper en Nissan Leaf veta hur elen produceras när du sätter i stickkontakten för att ladda bilen? Det kan inte vara bilköparens uppgift att ta reda på om det är vatten-, vind-, kärn- eller smutsiga kolkraftverk som levererar strömmen till eluttaget.

I många år har miljöaktivisterna argumenterat att bensinbilar är roten till allt ont i världen och det enda rätta är bilar med nollutsläpp. Nu kommer elbilarna på rad: Citroën C-Zero, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf, Opel Ampera och Peugeot iOn är bara början och det innebär en jätteseger för miljön. Några som verkligen borde uppskatta framstegen är miljöaktivisterna. Men i stället väljer dom att dra elbilsföretagen inför Konsumentverket / KO för att man inte vet vilket kraftverk strömmen levereras från. Kanske är det dags att bryta strömmen till deras datorer?

Den här vintern har börjat bra, om man gillar mycket snö vill säga, och än en gång har det visat sig att dubbade vinterdäck är det effektivaste sättet att minska olyckorna. Dubbarnas överlägsenhet är ingen nyhet - varje däcktest jag medverkat i har bevisat dubbdäckens styrka och friktionsdäckens svagheter. Har du försökt få stopp på bilen vid rött när isen är blankpolerad av slirande däck? Den situationen upplever vi dagligen och då är det bara dubbdäck som biter i isen. På snö däremot är skillnaderna inte lika stora.

En del kommunpolitiker vägrar inse de uppenbara fördelarna och kämpar för dubbförbud, trots att det inte finns någon övertygande forskning att de mikroskopiska partiklar som rivs upp skadar hälsan. I Norge har man testat dubbförbud och är inte lika övertygade längre. Efter många vintrar med hala gator i Trondheim backar kommunen och tillåter dubbdäck igen. Klåfingriga politiker införde förbudet och tvingade bilister att köpa dubbfria däck eller betala en straffavgift på 1 200 kronor om året för att köra in i vinterstaden. Nu är det ett minne blott och trafiken blir säkrare. Heja Norge!

När snön vräker ner utanför fönstret blir jag påmind om en händelse där däcken hade mindre betydelse. Jag var inbjuden att köra ett kändislopp i samband med Svenska Rallyt och skidspåren på Lugnets stadion i Falun hade förvandlats till en vintrig rallybana. Eftersom min arbetsplats i TV-huset låg nästgårds bestämde jag mig kvällen före att kolla in banan. Jag visste att jag skulle köra mot en rutinerad rallyräv och lite träning kunde väl knappast skada. Man vill ju vara förberedd. Det snöar lätt men bilen får fint grepp, snövallarna är lagom packade att stötta bakvagnen mot och jag memorerar de tricksigaste böjarna i detalj.

Så var det racedags! Den gamla Volvo 142:an jag tilldelats i depån hade sett sina bästa dagar, men ingen fara, jag kunde ju banan. Läktarna var överfyllda, "mer än 10 000 i publiken" säger speakern. Övertygad om en enkel seger rullar jag ut ur depån och fram mot starten. Men det är något som inte stämmer eftersom funktionärerna pekar åt motsatt riktning! Jag hade helt enkelt träningskört banan åt fel håll och det jag memorerat är värt lika med noll. Hur det gick? Det kan väl alla räkna ut - jag kom sist av oss två som startade samtidigt.
Synden straffar sig själv heter det visst!

Läs mer om