– Ur bildningsnämndens horisont handlar den här frågan mycket om våra ungdomars valfrihet och möjlighet till att välja skola. Vårt mål är att det ska till en ny bussförbindelse som förenklar möjligheterna att pendla till gymnasiet från Horn och Hycklinge, förklarar bildningsnämndens ordförande David Wenhov (LPo).

Det var för drygt tre år sedan som Östgötatrafiken beslutade att avveckla 28 stycken busslinjer på landsbygden, däribland förbindelsen 580 mellan Hycklinge och Vimmerby. Genom åren har det varit vanligt att ungdomar från de södra delarna av Kinda använt linjen för att pendla till gymnasiet, men förändringen gjorde att dessa möjligheter försämrades. I dagsläget måste eleverna åka via Kisa, en resa på två timmar och 20 minuter, en förbindelse som enligt Vimmerbys kommunalråd Tomas Peterson (M) inte är godtagbar.

– Det är framförallt Östgötatrafiken som inte gör de insatser man borde för de boende i södra Kinda. Bor du där är Vimmerby gymnasium den klart närmaste gymnasieskolan, sa Peterson till oss i en tidigare intervju.

Artikelbild

| "Linjen lades ned för att reseunderlaget var för lågt", påpekar Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, samtidigt som han är öppen för en dialog.

I ett brev som skickades i december förra året uppmanar han, å Vimmerby kommuns vägnar, alltså Kindas politiker att återigen lyfta frågan om förbättrade förbindelser mellan de båda kommunerna.

– Vi kan inte gå in och försöka påverka i ett annat län. Vi vill på alla sätt underlätta för en förbättrad busstrafik, men som jag ser det måste det initieras av elevernas hemkommun, menar Vimmerbypolitikern.

Nu har Kinda kommun, via bildnings- och samhällsbyggnadsnämnden, tagit fasta på uppmaningen och enligt kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) satt bollen i rullning.

– Jag har kommit överens med Vimmerbys kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij (C) att vi i hyfsad närtid ska försöka ha ett möte, helt förutsättningslöst, med de ansvariga personerna på Östgötatrafiken och Kalmar Länstrafik. Vi ser gärna att våra elever ges bättre möjligheter att studera vid gymnasiet i Vimmerby.

Artikelbild

| Det var under 2016 som linje 580 mellan Hycklinge och Vimmerby lades ned. Kan den vara påväg tillbaka?

När vi kontaktar Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, är han noga med att påpeka bakgrunden till att busslinjen 580 lades ned.

– Orsaken till beslutet var att resandeunderlaget var för lågt, det måste man komma ihåg. Vi kan bara ansvara för linjelagd trafik och vi har inte ekonomin för att ha en sådan linje, förklarar han och avslutar:

– Däremot är vi alltid öppna för en dialog för att se om det finns något som vi kan göra.